Skip to main content
пр. Перемоги, 53 м. Харків, 61174 +38(057) 725-11-40, +38(057) 725-11-41

Анатомія хвороби : цукровий діабет

Про одне з найбільш  поширених захворювань – цукровий діабет – читайте публікацію, підготовленій членом ради медичних сестер КЗОЗ “Харківська міська поліклініка №8”, старшою медичною сестрою відділення профілактики Оксаною Рогановою.

Кількість хворих цукровим діабетом у багатьох країнах світу, в тому числі і в Україні, щороку зростає. Відомо, що цукор (глюкоза) в крові є у усіх. Він життєво потрібний організму – при його розщепленні виробляється енергія. Але у тих, хто страждає цукровим діабетом, цукор не витрачається, а накопичується у крові, що може привести до швидкого розвитку захворювань внутрішніх органів, втрати зору і навіть смерті. Через те діабет часто називають “голодом серед достатку”, адже при надлишку енергетичного матеріалу організм не може їм скористатися.

За розщеплення глюкози відповідає гормон інсулін, який виробляється бета-клітинами у підшлунковій залозі. Так от, є люди, у яких “ледачі” бета-клетини або з якихось причин їх дуже мало. Тоді інсулін просто не виробляється. У цьому випадку людина захворює діабетом 1-го типу – інсулінозалежним. Його ще називають “діабетом худих”, тому як, захворюючи, людина починає нестримно худнути. Це відбувається тому, що організм не може використовувати глюкозу для виробництва енергії і витрачає запаси жиру. Діабет 1-го типу протікає важко і вимагає постійного поповнення організму інсуліном – за допомогою ін’єкцій.

Чинники ризику діабету 1-го типу :

  • Якщо хтось з близьких родичів хворий на діабет.
  • Порушення обміну речовин при вагітності.
  • Якщо дитина народилася з масою тіла більше 4 кг
    • Перенесені інфекційні захворювання, нервово-психічні потрясіння, харчові інтоксикації

У іншому випадку підшлункова залоза інсулін виробляє, але із-за недостатньої його активності глюкоза не може повністю проникнути в клітини і накопичується в крові. Це діабет 2-го типу – інсуліннезалежний. Його називають “діабетом огрядних”. Він поширеніший і, зазвичай, розвивається у людей старше 40 років. Правда, останнім часом діти і підлітки, що проживають у великих містах, стали також хворіти на діабет 2-го типу. Учені вбачають в цьому неправильне харчування з переважанням жирів і вуглеводів, а також гіподинамію і відсутність фізичних навантажень.

Чинники ризику діабету 2-го типу :

  • Повнота.
  • Неправильне харчування.
  • Малорухомий спосіб життя.

Цукровий діабет проявляється тяжкою спрагою, ненаситним апетитом, виділенням великої кількості сечі, сильним шкірним свербежем, іноді загальною слабкістю, схудненням або ожирінням, погіршенням зору, появою у роті присмаку заліза, поганим загоєнням ран і схильністю до гнійничкових, захворюванням шкіри. Нерідко діабет може розвиватися поступово, без яких-небудь яскраво виражених симптомів. Головними ознаками захворювання є збільшення кількості цукру в крові і наявність глюкози в сечі.

Періодичні профілактичні дослідження крові на вміст цукру дозволяють вчасно виявити хворобу.

Спеціальні комплекси фізичних вправ допомагають нормалізувати рівень глюкози. Дуже корисні ходьба, плавання, їзда на велосипеді, лижні прогулянки.

Один з найважливіших чинників успішності лікування і профілактики ускладнень – самоконтроль цукру в крові і сечі.


  • інформатор, реєстратори +38 (057) 725-11-40, 
    +38 (057) 725-11-41

  • приймальня директора +38 (057) 725-11-51

  • поліклініка №8 у соцмережах

  • © 2016- КНП «Міська поліклініка №8»  ХМР

  • пр. Перемоги, 53, м. Харків, 61174, Україна

При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання обов’язкове

Запись на прием
222