- Харківська міська поліклініка №8 - https://8pol.city.kharkiv.ua -

Анатомія хвороби: залізодефіцитна анемія

У більшості, випадків анемія пов’язана із нестачею заліза в організмі, що зумовлена трьома основними причинами: прихована або явна втрата крові, зменшення шлунково-кишкової абсорбції, або недостатнє споживання заліза, – пояснює природу цього захворювання завідуюча I терапевтичним відділенням КУОЗ «Харківська міська поліклініка №8» Людмила Стоборєва та привертає увагу пацієнтів до симптомів, які його характеризують, називає методи лікування.

 З метою пошуку джерела кровотечі пацієнтові призначається обстеження. Лікування препаратами, що містять залізо, може допомогти ліквідувати анемію. Залежно від причин, що стали причиною анемію, можуть бути рекомендовані інші методи лікування.

 Анемія – це стан, при якому спостерігається зменшення кількості еритроцитів в організмі та зменшення кількості гемоглобіну в кожному еритроциті.

У будь-якому випадку це призводить до постачання меншої кількості кисню в організм. Найбільш поширеною причиною анемії в Україні є дефіцит заліза. Залізо необхідне для синтезу гемоглобіну. Анемія, що викликана нестачею заліза, називається залізодефіцитною.

Як відомо, кров складається з рідкої частини (плазми), в якій містяться певні компоненти:

Еритроцити виробляються в кістковому мозку. Кожного дня мільйони з них надходять у кров для того, щоб посісти місце старих еритроцитів, які руйнуються. В еритроцитах міститься гемоглобін, який переносить кисень до всіх органів та тканин. Для синтезу еритроцитів потрібен здоровий кістковий мозок. Ваш раціон харчування відіграє неабияку роль у постачання заліза та деяких вітамінів, що потрібні для синтезу еритроцитів.

 Нормальна збалансована дієта, як правило, містить достатню кількість заліза для потреб вашого організму. Низький рівень заліза, що призводить до анемії, може виникнути в результаті різних причин.

Пацієнтам з підтвердженим діагнозом залізодефіцитної анемії надаються поради щодо нормалізації раціону харчування та призначають необхідні для лікування препарати. Крім того, потрібне періодичне обстеження, а саме здача загального аналізу крові.