Skip to main content
пр. Перемоги, 53 м. Харків, 61174 +38(057) 725-11-40, +38(057) 725-11-41

ВИЯВЛЕННЯ ГЛАУКОМИ НА ПОЧАТКОВІЙ СТАДІЇ – ШЛЯХ ДО ЗБЕРЕЖЕННЯ ЗОРУ

Щорічно 6 березня, починаючи з 2008 року, з ініціативи Всесвітньої асоціації суспільства глаукоми (WGA) та Всесвітньої асоціації пацієнтів з глаукомою (WGPA) у всьому світі відзначається Всесвітній день боротьби з глаукомою. Основна мета проведення цього Дня – звернути увагу на важливість профілактики та ранньої діагностики глаукоми, своєчасного лікування та спостереження цього захворювання.

Глаукома є провідною причиною необоротної сліпоти в усьому світі: 9 мільйонів чоловік втратили зір через це захворювання. За прогнозами в 2020 році у 79,6 мільйонів чоловік можливий розвиток глаукоми. Це число, ймовірно, збільшиться до 111,8 мільйонів чоловік в 2040 році. Однак, в 90% випадків цьому захворюванню можна запобігти.

За даними КНП «Міська клінічна лікарня №14 ім. Л.Л.Гіршмана» Харківської міської ради станом на 01.01.2019 року на диспансерному обліку перебуває 7 036 хворих на глаукому.

Глаукома – велика група хвороб ока, що характеризується постійним або періодичним підвищенням внутрішньоочного тиску з наступним розвитком типових дефектів (звуження) поля зору, зниженням гостроти зору і незворотною атрофією зорового нерва.

До групи ризику по виникненню глаукоми входять: люди, у яких родичі хворі глаукомою; люди після 40 років, у яких внутрішньоочний тиск знаходиться в верхній межі норми; люди з високим ступенем короткозорості після 40-50 років, з високим ступенем далекозорості; люди, які перенесли травми очей, операції на очах; люди старше 60-70 років, які не пред’являють скарг на очі; люди з діабетом, ендокринними, нервовими і серцево-судинними захворюваннями.

По механізму виникнення підвищення ВГД глаукома буває: відкритокутова (зустрічається в 80-90% випадків) і закритокутова (зустрічається у 10-20% хворих).

Як правило, глаукома протікає тривалий час безсимптомно і виявляється, коли у пацієнта діагностують ураження зорового нерва. Однак, на підвищення внутрішньоочного тиску можуть вказувати наступні ознаки: затуманення зору, сітка перед очима; поява райдужних кіл при погляді на джерело світла; відчуття дискомфорту і напруги в оці; надмірне зволоження ока; погіршення зору у вечірній час; різь або незначний біль в оці. Поява даних симптомів повинно насторожити і стати приводом звернутися до офтальмолога.

Діагноз «глаукома» встановлюється за результатами комплексного обстеження: огляду очного дна, визначення гостроти зору, поля зору (на початку захворювання або при підозрі на нього – комп’ютерними методами), стан зорового нерва (традиційним оглядом – офтальмоскопія або комп’ютерними методами), вимірювання внутрішньоочного тиску , дослідження показників відтоку внутрішньоочної рідини (тонографія), вимірювання товщини рогівки.

Найбільш важка діагностика в самому початку захворювання, коли клінічні прояви дуже незначні і хворого нічого не турбує. Однак головне завдання – виявити глаукому в початковій стадії, коли хвороба піддається лікуванню. Для цього необхідно проводити вимірювання внутрішньоочного тиску:

  • До 40 років, кожні 2-4 роки;
  • Від 40 до 54 років один раз в 1-3 роки;
  • Від 55 до 64 років, один раз в 1-2 роки;
  • Після 65 років, кожні 6-12 місяців.

Для більшості людей нормальним внутрішньоочним тиском вважається рівень 16-25 мм рт. ст. при вимірюванні тонометром Маклакова.

Всі методи лікування спрямовані на зниження внутрішньоочного зору і збереження зору. Метод лікування глаукоми в даний час може бути медикаментозний, лазерний, хірургічний. Вибір виду лікування за лікарем в залежності від стадії захворювання, рівня очного тиску, віку і багатьох інших індивідуальних особливостей пацієнта. Глаукома вимагає постійного спостереження і виконання рекомендацій лікаря!

Для профілактики глаукоми рекомендовано дотримуватися таких правил:

– Мінімізувати перебування в темних (кінотеатр) і затемнених приміщеннях (перегляд телевізора), так як при цьому розширюється зіниця і може підвищуватися внутрішньоочний тиск. При будь-якої складної діяльності або при роботі на комп’ютері обов’язкові 15-ти хвилинні перерви протягом кожної години. Слід віддавати перевагу роботі на близькій відстані від очей (читання або ручна робота), так як при цьому звужується зіниця, що сприяє зниженню внутрішньоочного тиску.

– Користуватися сонцезахисними окулярами, що мають зелені світлофільтри із захистом від ультрафіолетового опромінення при яскравому освітленні або перебування на сонці.

Протипоказані лікарські речовини, що викликають розширення зіниці (атропін, скополамін, препарати беладони та ін.).

– Дотримуватися режиму праці і відпочинку: сон повинен бути не менше 8 годин на добу, вести активний спосіб життя, відмова від куріння.

– Повноцінне харчування: включайте в свій раціон продукти, багаті антиоксидантами, цинком, вітаміном А, жирними кислотами Омега-3. Харчуйтеся раціонально відповідно до віку, віддавайте перевагу овочевим стравам, рибі, сирим овочам і фруктам, обмежте тваринні жири та цукор.

Своєчасне звернення до лікаря і рання діагностика допоможуть зберегти  зір!

Кваліфікована медична допомога хворим на глаукому або з підозрою на це захворювання надається в КНП «Міська клінічна лікарня №14 ім. Л.Л.Гіршмана» Харківської міської ради, яке розташовано за адресою: м.Харків, вул. О.Гончара, 5 (конт.тел.700-76-71), а також у глаукомному кабінеті поліклінічного відділення установи.

КЗОЗ «Харківський міський центр здоров’я»


  • інформатор, реєстратори +38 (057) 725-11-40, 
    +38 (057) 725-11-41

  • приймальня директора +38 (057) 725-11-51

  • поліклініка №8 у соцмережах

  • © 2016- КНП «Міська поліклініка №8»  ХМР

  • пр. Перемоги, 53, м. Харків, 61174, Україна

При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання обов’язкове

Запись на прием
222