Skip to main content
пр. Перемоги, 53 м. Харків, 61174 +38(057) 725-11-40, +38(057) 725-11-41

Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Щорічно 1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом (World AIDS Day). Цей День був проголошений в 1988 році Всесвітньою організацією охорони здоров’я з метою зупинити глобальне поширення епідемії ВІЛ/СНІДу.

Стратегія ЮНЕЙДС (UNAIDS) 2016-2021 р.р. «Прискорення заходів для припинення епідемії СНІДу» стала закликом до світової спільноти прискорити досягнення цілей 90х90х90 в області лікування, заповнити прогалини в тестуванні на ВІЛ та захистити здоров’я людей, які живуть з ВІЛ, і ще досі не звернулися за медичною допомогою.

За даними ЮНЕЙДС у 2016 роцы число людей у світі, які живуть з ВІЛ, становило         36,7 млн осіб, серед яких 2,1 млн дітей (у віці до 15 р.). За цей період було зареєстровано 1,8 млн нових випадків зараження ВІЛ. Загальносвітове число померлих від супутніх СНІДу хвороб склало 1 млн.

За статистикою ДУ “Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України” за період 1987 р. – вересень 2017 р., офіційно зареєстровано     310 680 випадків ВІЛ-інфекції серед громадян України, в тому числі 99 694 випадки захворювання на СНІД та 43 958 випадків смерті від захворювань, обумовлених СНІДом. Станом на 01.10.2017 р, під медичним контролем закладів охорони здоров’я служби СНІДу перебувало 139 394 ВІЛ-інфікованих осіб та 42 666 хворих на СНІД.

У м. Харкові станом на 01.10.2017 р. на диспансерному обліку перебуває 1 717 ВІЛ-інфікованих громадян України та 16 іноземців, у т.ч. 101 дитина, з яких у 26 діагноз ВІЛ-інфекції підтверджено. За 9 міс. 2017 р. вперше зареєстровано 228 ВІЛ-інфікованих (в т.ч. у 4 іноземців), в 2016 р. – 196. Діагноз СНІД за даний період поставлено 98 ВІЛ-інфікованим, (в 2016 р. – 95), померли від СНІДу 26 осіб (в 2016 р. – 22).

ВІЛ-інфекція – це повільно прогресуюче вірусне захворювання, що характеризується ураженням клітин імунної системи, в результаті чого їх кількість поступово знижується, в результаті досягаючи критичного числа – кінцева стадія ВІЛ – інфекції та початок розвитку синдрому набутого імунодефіциту людини (СНІДу). Може пройти 10-15 років, перш ніж у ВІЛ-інфікованого проявляться симптоми СНІДу.

Клінічна картина СНІДу обумовлена розвитком так званих опортуністичних інфекцій – основна причина смертей хворих з діагнозом СНІД, при цьому здоровим людям загрозу життю вони не несуть. Збудниками даних інфекційних захворювань являються найпростіші (церебральний токсоплазмоз, ізоспорідіоз криптоспоридіоз); гриби (пневмоцистоз, кандидоз, криптококоз); бактерії (найбільше значення має туберкульоз, який є основною причиною летальних випадків ВІЛ-інфікованих хворих); віруси (папілома-вірусна інфекція, вірусний гепатит).

Важко протікають на тлі ВІЛ-інфекції неінфекційні захворювання – себорея, псоріаз, еритродермія та ін., існує також ризик пухлинних утворень – саркома Капоші, неходжкінська лімфома, бронхогенна карцинома.

Джерело ВІЛ-інфекції – інфікована людина, яка перебуває в будь-якій стадії хвороби, у тому числі й в інкубаційному періоді.

Вірус імунодефіциту людини може знаходитися у всіх біологічних рідинах (кров, сперма, вагінальний секрет, грудне молоко, слина, сльози, піт і ін.). Однак, за ступенем ризику зараження найбільшу небезпеку становить ВІЛ-інфікована кров (для зараження достатньо 0,1 мл), так як містить найбільш високу концентрацію вірусу, далі йдуть – сперма, вагінальний секрет, спинномозкова рідина. А в поті, слині, сечі, слізній рідині, мокротинні концентрація вірусу настільки мала, що не представляє небезпеки в плані зараження.

ВІЛ-інфекція передається трьома шляхами:

  1. Статевий – основний (55,8% інфікованих) – з біологічною рідиною – сперма і пред’еякулят, вагінальний і цервікальний секрет зараженого партнера.
  2. Парентеральний – переливання інфікованої крові, введення препаратів нестерильними шприцами або при повторному їх використанні; пересадка тканин і органів від інфікованого донора.
  3. Вертикальний – від матері до дитини внутрішньоутробно, під час пологів, через материнське грудне молоко.

Особлива роль в поширенні ВІЛ-інфекції належить групам підвищеного ризику зараження: гомосексуалісти, бісексуали, повії, ін’єкційні наркомани, хворі на венеричні захворювання, особи, які часто змінюють статевих партнерів; громадяни, що виїжджають в країни з несприятливою епідеміологічною ситуацією. До групи ризику по роду своєї діяльності також відносяться медичні працівники, співробітники правоохоронних органів.

ВІЛ-інфекція не передається: контактним шляхом через звичайні соціальні контакти (рукостискання), повсякденне сімейне спілкування (обійми, поцілунки), робочу діяльність; повітряно-крапельним (з кашлем і чханням); харчовим і водним; трансмісивним (при укусах тварин і комах).

Основні підходи до профілактики ВІЛ – інфекції полягають в наступному:

  1. Уникайте випадкових статевих партнерів. При будь-яких сексуальних контактах завжди використовуйте презерватив.
  2. Ні – наркотикам! Під їх впливом людина втрачає контроль, а це звичайна ситуація для використання одного шприца цілою групою наркоманів, серед яких часто виявляються ВІЛ-позитивні особи.
  3. В процесі проведення медичних маніпуляцій або косметичних процедур користуйтеся тільки стерильними інструментами (шприци, голки, катетери, бритви, манікюрні приладдя).
  4. Періодично проходьте обстеження на предмет ВІЛ – інфекції та захворювань, що передаються статевим шляхом.
  5. У разі, коли в парі один з партнерів заражений, неінфікованому сексуальному партнерові показано проходження антиретровірусної терапії.
  6. Переривання передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини можна здійснити за умови, якщо мати і дитина отримують антиретровірусну терапію на стадіях, коли може відбутися інфікування.

У м. Харкові кваліфікована медична допомога, а також консультації з питань ВІЛ-інфекції/СНІДу надаються в КЗОЗ «Харківський обласний центр профілактики і боротьби зі СНІДом», за адресою: вул. Боротьби, 6 (к. т. 392-29-83). В структуру закладу входять амбулаторно-поліклінічне відділення, денний стаціонар, відділ лабораторної діагностики, 2 кабінети анонімного обстеження, один з яких розташований на базі КЗОЗ «Харківська міська студентська лікарня» за адресою: вул. Дарвіна, 8/10.

 КЗОЗ «Харківський міський центр здоров’я»


  • інформатор, реєстратори +38 (057) 725-11-40, 
    +38 (057) 725-11-41

  • приймальня директора +38 (057) 725-11-51

  • поліклініка №8 у соцмережах

  • © 2016- КНП «Міська поліклініка №8»  ХМР

  • пр. Перемоги, 53, м. Харків, 61174, Україна

При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання обов’язкове

Запись на прием
222