- Харківська міська поліклініка №8 - https://8pol.city.kharkiv.ua -

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ПОШИРЕННЯ ІНФОРМАЦІЇ ЩОДО ПРОБЛЕМИ АУТИЗМУ

Всесвітній день поширення інформації щодо проблеми аутизму, що відмічається щорічно 2 квітня, починаючи з 2008 року, встановлений резолюцією Генеральної асамблеї ООН 18 грудня 2007 року. Метою цього Дня є підвищення інформованості населення щодо цього захворювання, важливості ранньої діагностики і раннього надання допомоги дітям з цією патологією.

Аутизм – тяжкий психічний розлад, що виражається в крайній формі самоізоляції, бідністю вираження емоцій, неадекватним реагуванням і дефіцитом соціальної взаємодії. Сучасні класифікації розглядають аутизм, як “первазивне” (всеосяжне) порушення розвитку, що означає, що при аутизмі страждає не одна функція або їх невелика кількість, а психіка в цілому.

Частота аутизму в популяції складає 5-20 випадків на 10 000 дітей, хлопчики страждають приблизно в чотири рази частіше. Захворювання починає проявляти себе в перші 3 роки життя дитини, зазвичай діагностується у віці 2-5 років.

У м. Харкові станом на 01.01.2018р. на диспансерному обліку перебувало 313 дітей, що страждають на аутизм (у 2016 році – 236), дітей у віці до 14 років – 286 (у 2016 році – 225) і 27 дітей старше 14 років (у 2016 році – 11).

На даний момент існує декілька теорій, що пояснюють появу аутизму: генетична (специфічні хромосомні аномалії), вплив чинників довкілля (дія на організм важких металів), метаболічна (порушення обміну речовин), неврологічна. Проте, жодна з існуючих теорій, не може до кінця пояснити природу цього розладу.

Дитина з аутизмом розвивається інакше вже з самого народження, тому батьки таких дітей вже з раннього дитинства помічають характерні ознаки цього захворювання.

Перша група симптомів – порушення соціальної взаємодії. Часто дитина з аутизмом поводиться так, ніби вона налаштована “на свою хвилю”, вона може не виявляти цікавості до ігор і відмовлятися від участі в них, її складно зацікавити чимось, вона не повторює дії, рухи і звуки за дорослими. Дитина може не помічати вдома батьки або на роботі, пішли або повернулися. Діти з аутизмом не підтримують зоровий контакт з батьками, не повертають голову у відповідь на звернену до них мову, не посміхаються у відповідь на посмішку, не відгукуються на ім’я.

Друга група симптомів – порушення комунікації. У дітей з аутизмом виражена затримка мовного розвитку. Дитина не лепече у віці 12 місяців; не говорить окремі слова в 16 місяців; не вимовляє прості фрази в 24 місяці. Одні діти можуть вживати окремі слова тільки для позначення потреб, а інші, навпаки, цитують фрази з книжок і мультфільмів, розгорнуті дорослі монологи. Проте, і в тому, і в іншому випадках їх мова практично не виступає засобом спілкування.

Третя група симптомів – своєрідність, обмеженість і стереотипність поведінки, ігор та інтересів. Діти з аутизмом часто демонструють зацикленість на певному зайнятті з неможливістю перемкнутися. Дитина може годинами будувати вежі або сортувати кубики по кольорам, крутити колесо у машинки. Відвернути дитину від його зайняття буває вкрай важко. Так само для дітей з аутизмом характерні дії, що повторюються: ляскання в долоні, гойдання головою, помахи руками або біг по кругу тощо.

Важливо пам’ятати, що аутизм – стан, який вимагає постійного лікування, програма якого може мінятися по мірі розвитку дитини. Акцент робиться на психокорекційну допомогу і реабілітацію, які здатні змінити якість життя дітей з аутизмом, їх соціальну адаптацію та інтеграцію в суспільство однолітків.

У м. Харкові запроваджено пілотний проект в дитячих комунальних закладах охорони здоров’я, що покликаний поліпшити діагностику і ранню корекцію розладів, пов’язаних з аутизмом. У КЗОЗ «Харківська міська дитяча поліклініка №2» (к.т. 725-02-13) і      КЗОЗ «Харківська міська дитяча поліклініка №23» (к.т. 725-56-55) діють відділення раннього втручання.

У КЗОЗ «Обласний спеціалізований будинок дитини №1» командою фахівців проводиться діагностика і корекційні заняття з дітьми молодшого віку (до 3 років), які мають розлади, пов’язані з аутизмом, методом АВА-терапії.

Згідно з рекомендаціям фахівців, діти, що страждають на аутизм, направляються в Центри іпотерапії та дельфінотерапії.

Кваліфіковану медичну допомогу дітям, які страждають на аутизм надають в         КЗОЗ «Харківська міська дитяча лікарня №5», розташованому за адресою: м Харків, вул. Маршала Рибалко, 4 (к.т. 725-06-82), де впроваджена програма АВА-терапії (поведінкова терапія) і система альтернативної комунікації РЕCS для подолання дезадаптивних порушень у дітей з аутизмом.