Skip to main content
пр. Перемоги, 53 м. Харків, 61174 +38(057) 725-11-40, +38(057) 725-11-41

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ ПРОТИ РАКУ

Щорічно 4 лютого світова громадськість відзначає Всесвітній день боротьби з раковими захворюваннями, який організований Міжнародним протираковим союзом. Цей День покликаний привернути увагу громадськості до профілактики раку, раннього виявлення та лікування цього захворювання.

Онкологічні захворювання є однією з основних причин захворюваності та смертності в усьому світі. У 2018р. від цієї патології померло близько 9,6 млн. людей.

За прогнозами МОЗ України до 2020 року рівень захворюваності на злоякісні новоутворення в Україні досягне 100 тис. нових випадків, тобто збільшиться на 15%. При цьому до 30% хворих – особи працездатного віку. Найбільш поширений серед чоловіків – рак легенів, шкіри, передміхурової залози, шлунка і колоректальний рак, а серед жінок – рак молочної залози, рак тіла матки, шийки матки та ободової кишки.

За даними статистики КНП «Обласний центр онкології» в м. Харкові за 2018 рік  виявлено 4640 нових випадків (у 2017 році – 4720) онкологічних захворювань (захворюваність 360,4 на 100 тис. населення). Серед провідних локалізацій патології:

– Рак молочної залози -573 випадки (захворюваність 40,4 на 100 тис. населення);

– Злоякісні новоутворення шкіри – 459 випадків (захворюваність 35,5 на 100 тис. населення); меланома шкіри – 83 випадки (захворюваність 6,8 на 100 тис. населення);

– Рак трахеї, бронхів, легенів – 389 випадків (захворюваність 27,2 на 100 тис. населення);

– Рак ободової кишки і шлунку – 385 і 272 випадків відповідно (захворюваність 30,1 і 21,3 на 100 тис. населення);

– Рак передміхурової залози – 326 випадків (захворюваність 25,8 на 100 тис. населення);

– Рак тіла матки – 248 випадків (захворюваність 18,8 на 100 тис. населення);

– Онкологічні захворювання іншої локалізації – 489 випадків (захворюваність 39,3 на 100 тис. населення).

Рак є загальним терміном для великої групи хвороб, які можуть вражати будь-яку частину тіла. Рак виникає в результаті перетворення нормальних клітин в пухлинні в ході багатоетапного процесу, під час якого передракові зміни переходять в злоякісну пухлину. Ці зміни відбуваються в результаті взаємодії між генетичними факторами людини і зовнішніми факторами, які включають:

– фізичні канцерогени (ультрафіолетове та іонізуюче випромінювання);

– хімічні канцерогени (афлатоксин (забруднювачі харчових продуктів), миш’як (забруднювач питної води), компоненти тютюнового диму);

– біологічні канцерогени – інфекції, викликані деякими вірусами, бактеріями або паразитами (Helicobacter pylori, вірус папіломи людини (ВПЛ), віруси гепатиту B і С);

– вік.

Приблизно в третині випадків смерть від раку обумовлена ризиками, пов’язаними з поведінкою і раціоном харчування: високий індекс маси тіла, низький рівень споживання фруктів і овочів, відсутність фізичної активності, вживання тютюну та алкоголю.

 В силу того, що особливістю ракових захворювань є їх малосимптомность і відсутність болю на ранніх стадіях розвитку, необхідно звертати увагу на симптоми, які повинні насторожити при їх появі:

  1. Втрата ваги (без спеціальних заходів для схуднення) більше 5 кг за відносно короткий проміжок часу.
  2. Хрипота і кашель. Характерні для цього кашлю риси – тривалість і інтенсивність, а також те, що кашель проявляється в усі пори року.
  3. Подовгу не зникають гематоми (більше 3-х тижнів).
  4. Зміни в травленні (безпричинні зміни роботи кишківника; зміна смаків в їжі).
  5. Зміни кількості та якості сечовипускання (присутність крові в сечі, поява частого сечовипускання, біль і різі при сечовипусканні, утруднене сечовипускання).
  6. Проблема з ковтанням навіть слини, відчуття «грудки в горлі».
  7. Кров, яку людина раптово виявляє в сечі, в калі, блювотних масах, в слизу, яку людина викашлює – це серйозні симптоми.
  8. Шкіра. Якщо родимка або родима пляма стали набагато яскравішими, почали збільшуватися в розмірі, тверднуть, на шкірі з’явилися нарости, плями.
  9. Виразка в порожнині рота, що не загоюється протягом 3-х тижнів.
  10. Біль, що не проходить в незалежності від її локалізації.
  11. Підвищена температура тіла 37-37,2 ° С тривалий час.

Всі перераховані симптоми, особливо якщо вони спостерігаються кількома – це привід якомога швидше звернутися до лікаря і пройти обстеження. Головною умовою успішного лікування злоякісних пухлин є рання діагностика!

Профілактика раку спрямована, перш за все, на усунення канцерогенезу – процесу зародження і розвитку пухлини. Найбільш ефективними заходами профілактики онкологічних захворювань є: відмова від надмірного вживання алкоголю і паління; повноцінне здорове харчування і нормалізація маси тіла; фізична активність.

Онкологами розроблені правила харчування в рамках профілактики раку, які особливо слід дотримуватися людям, що знаходяться в групі ризику, а саме: зменшуйте кількість жиру в їжі; збільшуйте споживання злакових, фруктів і овочів (свіжих і приготованих); відмовтеся від їжі, що містить нітрити (використовуються для підфарбовування ковбасних виробів), а також від копчених продуктів.

 Відносно попередження форм раку, викликаних вірусами, рекомендується проводити вакцинацію проти інфекцій, що викликаються ВПЛ і вірусом гепатиту В.

У місті Харкові консультативна та стаціонарна спеціалізована медична допомога при онкозахворюваннях надається в КНП «Обласний центр онкології», розташованому за адресою: м.Харків, вул. Лісопаркова, 4, тел. 315-11-73 та             ДУ «Інститут медичної радіології НАМН України  ім. С. П. Григор’єва»,  м.Харків,  вул. Пушкінська,  82,  тел.725-50-12.

КЗОЗ  «Харківський міський центр здоров’я»


  • інформатор, реєстратори +38 (057) 725-11-40, 
    +38 (057) 725-11-41

  • приймальня директора +38 (057) 725-11-51

  • поліклініка №8 у соцмережах

  • © 2016- КНП «Міська поліклініка №8»  ХМР

  • пр. Перемоги, 53, м. Харків, 61174, Україна

При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання обов’язкове

Запись на прием
222