- Харківська міська поліклініка №8 - https://8pol.city.kharkiv.ua -

ВСЕСВІТНІЙ ТА ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ ПРОТИ ТУБЕРКУЛЬОЗУ

Щорічно 24 березня відзначається Всесвітній та Всеукраїнський день боротьби проти туберкульозу. Цей день покликаний підвищити обізнаність громадськості про згубні наслідки туберкульозу для здоров’я людини та суспільства, активізувати зусилля по боротьбі з глобальною епідемією туберкульозу.

Туберкульоз, як і раніше є провідною причиною смертності від інфекційних хвороб в світі. Кожен день від хвороби, яку можна запобігти та вилікувати, помирає майже 4 500 осіб, а майже у 30 000 чоловік діагностують туберкульоз. З 2000 року завдяки глобальним зусиллям по боротьбі з туберкульозом було врятовано 54 мільйони життів, а показник смертності від туберкульозу скоротився на 42%.

У 2019 році  Всесвітній день боротьби проти туберкульозу проходить під гаслом «Час діяти». В цей День Всесвітня організація охорони здоров’я закликає активізувати боротьбу з цим захворюванням, з тим, щоб ніхто не був залишений без уваги і об’єднати сили установ охорони здоров’я і організацій громадянського суспільства під девізом «Виявити, лікувати всіх, # ліквідувати ТБ».

За 2018 рік у м. Харкові виявлено 456 випадків туберкульозу (в 2017р. – 535), з них зареєстровано 408 випадків захворювань на туберкульоз легень – захворюваність 28,5 на 100 тис. населення (у 2017 р. – 493 випадки захворювання на туберкульоз легень ,захворюваність 34, 7 на 100 тис. населення). Серед виявлених хворих: у 252 спостерігається виділення МБТ (в 2017 р. таких хворих виявлено 292); у 163 хворих діагностовано туберкульоз в фазі розпаду (в 2017 р. таких хворих виявлено 198). За 2018 рік смертність від туберкульозу склала 88 випадків – 6,2 на 100 тис. населення (за аналогічний період 2017 р. показники склали – 96 випадків (6,7 на 100 тис. населення)).

Туберкульоз – широко поширене інфекційне захворювання людини і тварин, що викликається різними видами мікобактерій з групи Mycobacterium tuberculosis complex (M. Tuberculosis та іншими спорідненими видами) або інакше паличками Коха. Туберкульоз зазвичай вражає легені (більш ніж в 90% випадків), рідше зачіпаючи інші органи (сечостатеві, мозок, кістки, кишечник та ін.) і системи.

Шляхи передачі туберкульозної інфекції:

  1. Повітряно-краплинний (найпоширеніший).
  2. Аліментарний.
  3. Контактний (зараження через слизову оболонку).
  4. Внутрішньоутробне зараження.

Існує кілька факторів, що викликають підвищену сприйнятливість людини до туберкульозу: найбільш значущим в світі стала ВІЛ-инфекція, паління (особливо більше 20 цигарок на день) збільшує ймовірність туберкульозу в 2-4 рази, цукровий діабет та інші.

Найчастіше після інфікування мікобактеріями захворювання протікає у безсимптомній, прихованій формі (тубінфікування), але приблизно один з десяти випадків прихованої інфекції, в решті решт, переходить в активну форму.

Розрізняють відкриту та закриту форми туберкульозу:

Відкрита форма туберкульозу характеризується виявленням мікобактерій в мокроті, сечі, калових масах, а також явними ознаками хвороби, в той час як в місці контакту ураженого органу і зовнішнім середовищем інфекцію виявити не вдається. Відкрита форма туберкульозу є найбільш небезпечною, і становить загрозу інфікування людей, які знаходяться поруч.

Закрита форма характеризується складністю виявлення збудника в мокроті доступними методами, і є безпечною формою для оточуючих.

СИМПТОМИ. На початку захворювання туберкульоз досить складно відрізнити від звичайного ГРЗ. Хворого турбують: постійна слабкість і нездужання; пітливість в нічний час; субфебрильна температура (37-38◦С), яка не спадає протягом місяця-характерна ознака туберкульозу; кашель: постійний, посилюється в нічний і ранковий час, що має нападоподібний характер, можлива присутність в мокроті частинок крові; зміна зовнішнього вигляду: обличчя стає блідим і змарнілим, щоки ніби провалюються, очі мають нездоровий блиск; втрата ваги; збільшення лімфатичних вузлів; кровохаркання – небезпечний симптом, який вказує на інфільтративну форму захворювання; біль у грудях.

Затяжний кашель на протязі 2-3 тижнів повинен насторожити людину! При найменшій підозрі на хворобу необхідно звернутися до лікаря!

ДІАГНОСТИКА туберкульозу заснована на флюорографії, рентгенографії та комп’ютерної томографії уражених органів, мікробіологічному дослідженні різного біологічного матеріалу, шкірної туберкулінової пробі (реакції Манту), а також метод молекулярно-генетичного аналізу (полімеразна ланцюгова реакція) та ін. При масових обстеженнях дітей застосовується туберкулінодіагностика, при обстеженні підлітків застосовується як туберкулінодіагностика, так і флюорографія.

ЛІКУВАННЯ. Основою терапії туберкульозу є багатокомпонентна протитуберкульозна хіміотерапія. Важливу роль в терапії туберкульозу відіграє санаторно-курортне лікування.

УСКЛАДНЕНЯ. До ускладнень туберкульозу відносять кровохаркання або легенева кровотеча, легенево-серцеву недостатність, спонтанний пневмоторакс, ателектаз, ниркову недостатність, амілоїдоз, бронхіальні, торакальні свищі.

ПРОФІЛАКТИКА туберкульозу включає в себе наступні заходи:

Вакцинація – проводиться вакциною БЦЖ відповідно до календаря профілактичних щеплень на 3-5 день життя новонародженого;

– періодичне проведення флюорографічного обстеження (не рідше 1 разу на рік);

– дотримання правил особистої гігієни, не допущення переохолодження організму;

– вживайте в їжу продукти, збагачені вітамінами і мікроелементами, свіжі овочі та фрукти. В осінньо-весняний період приймайте вітамінні комплекси;

– своєчасне лікуйте супутні захворювання;

– відмовтесь від шкідливих звичок (паління, алкоголізм, наркоманія);

– дотримуйтесь режиму праці та відпочинку, ведіть активний спосіб життя з дозованими фізичними навантаженнями.

У м. Харкові спеціалізована медична допомога хворим на туберкульоз надається в КНП ХОР «Обласний клінічний протитуберкульозний диспансер №7», розташованому за адресою: пр. Московський, 197, к. т. 738-70-64.

КЗОЗ «Харківський міський центр здоров’я»