- Харківська міська поліклініка №8 - https://8pol.city.kharkiv.ua -

ЯК УНИКНУТИ ЗУСТРІЧЕЙ З ПІДСТУПНИМИ МЕШКАНЦЯМИ ЛІСУ – КЛІЩАМИ

З настанням тепла хочеться все більше часу проводити на природі. Але приємний відпочинок у лісі, на березі річки і навіть в парку може бути затьмарений “завсідниками” цих місць – кліщами.

Якщо погода після теплих (а особливо жарких) днів раптом міняється на прохолодну і похмуру, кліщі стають особливо агресивними і вірогідність їх попадання на тіло людини значно зростає. Врахуйте це, плануючи свої весняні пікніки і прогулянки по парках.

Активність кліщів спостерігається у період з березня по листопад. Але протягом усього цього часу активність цієї павукоподібної істоти (кліщ – не комаха, це особливий клас членистоногих) неоднакова: піки активності кліща спостерігаються у квітні-травні та серпні-вересні. Важливо знать, що кліщі менш небезпечні в суху і жарку погоду (причому знижується не ступінь їх інфікуючої здатності, а агресивність).

Найнебезпечніші місця, де вони знаходяться  – кущі та висока весняна трава: кліщі піднімаються вище і вже звідти, дочекавшись слушної нагоди, потрапляють на одяг або відразу на шкіру людини. Крім того, кліща можуть принести до будиноку тварини, він може виявитися у букеті польових квітів. А ще кліщ може перебратися з однієї людини на іншу.

Небезпека кліща очевидна: якщо кліщ є переносником кліщового борреліоза, то можливе виникнення досить важких станів.

Укус кліша загрожує наступними ускладненнями: на шкірі – розвиток специфічної еритеми; для серця укус кліща небезпечний розвитком кардиту; на нервовій системі це може проявитися паралічем лицьового або інших черепних нервів, у найбільш важких випадках – розвитком менінгіту; для суглобів укус кліща може загрожувати  наслідками виникненням артриту. Щоб уникнути цих наслідків необхідно звертатися до фахівця.

Важливо потурбуватися і про те, щоб запобігти можливим “атакам” кліщів. Щоб уберегтися від їх нападу приділіть особливу увагу одягу. Він має бути світлим (так легше помітити повзаючих кліщів), однотонним з довгими рукавами, щільно прилігаючим до тіла. На голові обов’язково має бути шапочка або кепка.

Удома після прогулянки треба відразу ж змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати і вигладити. Не можна залишати цей одяг біля ліжка або спати у ньому. Пам’ятаєте: струшування одягу не позбавляє його від кліщів!

Тетяна Оксененко, старша медична сестра хірургічного відділення КЗОЗ “Харківська міська поліклініка №8”, член ради медичних сестер