- Харківська міська поліклініка №8 - https://8pol.city.kharkiv.ua -

ЯК НАДАТИ ПЕРШУ ДОПОМОГУ ПРИ ТЕПЛОВОМУ УДАРІ

 Тепловий удар – хворобливий стан, який є наслідком тривалого перебування організму під впливом високої температури. Якщо говорити простіше, то тепловий удар є перегріванням організму.

У результаті перегрівання організм не в змозі підтримувати нормальну температуру тіла, оскільки посилюються процеси теплоутворення з одночасним утрудненням тепловіддачі, це викликає серйозні порушення його життєвих функцій.

Особливу небезпеку тепловий удар може викликати у людей, що страждають серцево-судинними захворюваннями, аж до зупинки серця.

При спостереженні перших симптомів слід швидко відреагувати наданням допомогою потерпілому. При цьому не варто забувати, що це буде тільки перша долікарська допомога, і краще відразу викликати швидку допомогу, оскільки звичайній людині складно зорієнтуватися про міру тяжкості стану потерпілого, а особливо, якщо це літня людина або дитина.

Фахівці рекомендують наступні заходи першої допомоги до приїзду лікаря :

  1. Перевести або перенести потерпілого в тінь або прохолодне, добре вентильоване приміщення з нормальним рівнем вологості (простір має бути в найближчому радіусі відкритим, без масового знаходження людей), а також чимдалі від прямої дії джерела тепла. Обмахувати потерпілого частими рухами.
  2. Обов’язково покласти потерпілого на спину. Голову і ноги слід підвести, підклавши під них будь-які речі (наприклад, сумку).

Важливо! При блювоті необхідно покласти хворого так, щоб уникнути захлинання блювотною масою. Якщо блювота була, тоді необхідно звільнити дихальні шляхи від блювотних мас.

  1. Звільнити потерпілого від верхнього одягу (особливо, якщо він здавлює шию і груди, звільнити від ременя брюк; якщо одяг синтетичний або з щільної тканини його краще зняти зовсім).
  2. Тіло обернути мокрим простирадлом або обприскувати холодною водою. Змочити особу холодною водою. Також можна намочити будь-яку тканину холодною водою і поплескати по грудях (можна усе тіло обливати водою близько 20°С або, при нагоді прийняти ванну з прохолодною водою (18-20°С).
  3. Напоїти потерпілого великою кількістю прохолодної води (краще мінеральною) з додаванням цукру і на кінчику чайної ложки солі, або хоч би простою прохолодною водою. Добре допомагає звичайна настоянка валеріани: 20 крапель на третину склянки води. Якщо стан потерпілого дозволяє, можна його напоїти міцним чаєм або кавою;
  4. Прикласти холодний компрес (чи пляшку з холодною водою, шматочки льоду) до голови (на лоб і під потилицю).

Після перенесеного теплового удару лікарі, як правило, рекомендують постільний режим протягом декількох днів. Цей час буде витрачений організмом на відновлення діяльності нервової системи, циркуляції крові, ряду біохімічних реакцій. Не варто нехтувати цією рекомендацією, інакше ризик повторного подібного стану тільки збільшується.

Нателла Шадания, завідуюча відділенням профілактики, лікар-терапевт вищої категорії КУОЗ “Харківська міська поліклініка №8”