Skip to main content
пр. Перемоги, 53 м. Харків, 61174 +38(057) 725-11-40, +38(057) 725-11-41

Осінь – час активності вірусів. Як їм протистояти?

Грип та ГРВІ давно стали прикметою осінньо-зимового періоду. Істотне зростання захворювань у цей час спостерігається щорічно. Але це не означає, що немає способів зменшити ризик підхопити вірус, – стверджує завідувачка відділенням профілактики КЗОЗ «Харкывська мыська полыклыныка №8», лікар-терапевт вищої категорії Нателла Шадания. Її рекомендації не вимагають надзусиль, але, як показує практика, є досить ефективними.

Подалі від тусовок, більше повітря та простору

За несприятливої епідемічної ситуації слід переглянути звичку або потребу знаходитися у епіцентрі подій, які збирають значну кількість людей. По можливості у цей період часу віддайте перевагу менш людним місцям.До того ж не варто забувати, що на повітрі порівняно з приміщенням вірусів значно менше.

Спілкування – на відстані, рукостискання і поцілунки – тимчасово відмінити

Близький контакт з іншими людьми у цей період загрожує зараженням. Краще здатися комусь некомунікабельною людиною, ніж лікуватися від ГРВІ. В першу чергу це застереження торкається спілкування я тими, хто кашляє, чхає, має нежить, закладений ніс, тобто ознаки наявності ГРВІ. Тримайтеся від них якомога далі.

Враховуйте, що джерелом інфекції можуть бути руки хворіючої людини. Звідси – особлива обережність при рукостисканнях. Будь-яка дверна ручка, поручень в громадських місцях, транспорті також є потенційною загрозою. Використовуйте рукавички, частіше мийте руки або протирайте їх вологими гігієнічними чи дезинфікуючими серветками.

Уникайте дитячих колективів

Дитячі поліклініки, де багато хворих дітей, є небезпечним місцем у плані потенційних зустрічей з вірусами. Варто потурбуватися про заходи обережності.

Провітрювання і зволоження

Ці вимоги викликані тим, що вірусні частки тривало активні саме в  запорошеному, сухому, теплому і нерухомому повітрі. Варто їм потрапити в чисте, прохолодне, вологе, рухоме повітря – і вони швидко гинуть. Тому не перегрівайте приміщення, забезпечте належне його зволоження  і, звичайно, частіше провітрюйте приміщення.

Нагадуємо, що найбільш непідходящі для вірусів показники, що характеризують стан повітря наступні: температура 16-22°С, відносна вологість повітря – 40- 70%.  Навіть, якщо вони Вам не дуже комфортні, варто їх дотримуватися. Краще тепліше одягатися, ніж створювати оптимальне місце існування для непрошених гостей – вірусів.

Зволожуємо не лише повітря, але і слизові оболонки

Зволожуйте слизові оболонки дихальних шляхів. Застосовуйте для введення в носові ходи краплі або аерозолі на основі сольових розчинів (чим більше людей навкруги – тим частіше). Полощіть  рот звичайною водою. Простий сольовий розчин можна приготувати самим: 1 чайна ложка солі на 1 літр кип’яченої води.


  • інформатор, реєстратори +38 (057) 725-11-40, 
    +38 (057) 725-11-41

  • приймальня директора +38 (057) 725-11-51

  • поліклініка №8 у соцмережах

  • © 2016- КНП «Міська поліклініка №8»  ХМР

  • пр. Перемоги, 53, м. Харків, 61174, Україна

При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання обов’язкове

Запись на прием
222