- Харківська міська поліклініка №8 - https://8pol.city.kharkiv.ua -

ПРОФІЛАКТИКА СЕРЦЕВО-СУДИННИХ ЗАХВОРЮВАНЬ – ШЛЯХ ДО ЗДОРОВ’Я ТА ДОВГОЛІТТЯ

Щорічно, 29 вересня, починаючи з 1999 року, за ініціативою Світової Федерації серця відзначається Всесвітній день серця. Цей День покликаний залучати широку масу населення до проблем захворювань серцево-судинної системи та їх ускладнень, що завдають шкоди здоров’ю та ставлять під загрозу життя людини.

За даними ВООЗ, хвороби системи кровообігу провокують у світі більше половини всіх випадків смерті, також складають третину причин інвалідності та щорічно забирають 17,5 млн. людських життів.

За даними статистики в м. Харкові за 8 місяців 2018 року за кваліфікованою медичної допомогою звернулося:

– з гіпертонічною хворобою – 544 особи (за аналогічний період 2017 року – 519);

– з ішемічною хворобою серця – 4 018 осіб (в 2017 році – 3 787);

– з інфарктом міокарда – 426 осіб (у 2017 році – 450).

Серцево-судинні захворювання представляють собою групу хвороб серця та кровоносних судин, а саме: ішемічна хвороба серця – хвороба кровоносних судин, що забезпечують кровопостачання серцевого м’язу; хвороба судин головного мозку – хвороба кровоносних судин, що забезпечують кровопостачання мозку; хвороба периферичних артерій – хвороба кровоносних судин, що забезпечують кровопостачання верхніх і нижніх кінцівок; ревмокардит – ураження серцевого м’яза та серцевих клапанів у результаті ревматичної атаки, викликаної стрептококовими бактеріями; вроджений порок серця – існуючi з народження деформації будови серця; тромбоз глибоких вен і емболія легень – утворення в венах ніг згусткiв крові, що можуть зміщатися і рухатися до серця та легенів.

Серед хвороб серцево-судинної системи найчастіше реєструються випадки гіпертонічної хвороби, ішемічної хвороби серця, інфаркту міокарда та інсульту, атеросклерозу, а також ревматичного ураження серця.

Кожному потрібно знати і вміти своєчасно розпізнати ознаки розвитку серцевих нападів та інсультів, що потребують екстреної медичної допомоги, які відбуваються несподівано, в будь-який час доби і в різних ситуаціях.

  1. Ознаки серцевого нападу:
  1. Ознаки гострого інсульту:

Якщо ви спостерігаєте будь-який з цих ознак, що можуть бути скороминучі, негайно викликайте швидку допомогу! Чим раніше розпочато лікування, тим воно ефективніше!

Фактори ризику виникнення серцево-судинних захворювань:

  1. Підвищений артеріальний тиск (вище 140/90 мм рт.ст.).
  2. Підвищений вміст холестерину в крові (вище 5,0 ммоль / л).
  3. Підвищений вміст цукру в крові натще (вище 5,5 ммоль / л).
  4. Паління. Зловживання алкоголем. Надлишок прийому жирної та солоної їжі.
  5. Малорухливий спосіб життя. Надлишкова вага тіла.

Профілактика серцево-судинних захворювань базується на оцінці/виявленні та модифікації/усуненні факторів серцево-судинної ризику:

Крім здорового способу життя, у сучасному суспільстві необхідно розвивати культуру здоров’я, яка включає в себе регулярне медичне спостереження з метою раннього виявлення захворювань.

Для збереження свого життя, запобігання різних ускладнень вже існуючих хвороб серцево-судинної системи необхідно своєчасно звертатися до лікаря, який зможе призначити відповідне лікування. Слід строго дотримуватися призначень і рекомендацій лікаря. Не рекомендується займатися самолікуванням!

Тільки дбайливе ставлення до серця, попередження виникнення хвороб, адекватна та якісна терапія зможуть на довгі роки продовжити його роботу!

У м. Харкові кваліфікована медична допомога хворим з серцево-судинними захворюваннями надається в ДУ «Національний інститут терапії ім. Л.Т. Малої НАМН України», за адресою: пр. Любові Малої, 2а (тел. приймального відділення 373-90-73); КНП «Міська клінічна лікарня №8» ХМР, за адресою: вул. Салтівське шосе, 266г (тел. приймального відділення 725-11-17); структурному підрозділі «Відділення кардіохірургії та невідкладної кардіології»ДУ «Інститут загальної та невідкладної хірургії АМН України», за адресою: в’їзд Балакірєва, 1 (тел. консультативної поліклініки 349-41-10).

КЗОЗ «Харківський міський центр здоров’я»