Skip to main content
пр. Перемоги, 53 м. Харків, 61174 +38(057) 725-11-40, +38(057) 725-11-41

ЯК ВПЛИВАЄ ПИТТЄВИЙ РЕЖИМ, КУРІННЯ І ВИСОКИЙ ТИСК НА ЗДОРОВ’Я НИРОК

Часто хвороби нирок розвиваються внаслідок підвищеного артеріального тиску, діабету, зайвої ваги чи куріння. Найчастіше – непомітно аж до важкої форми. Виявити їх можуть звичайні аналізи – крові та сечі, а запобігти їхньому розвитку – прості правила щоденного життя. 

Як впливає питтєвий режим на здоров’я нирок

Достатня кількість води – запорука нормальної роботи нирок. Рідина для нирок – це своєрідний розчинник накопичених в тканинах продуктів розпаду і формування сечі. Оптимальний варіант – регулярне питття впродовж всього дня.

Важливо: вашому організму передусім потрібна звичайна чиста питна вода – не мінеральна або солодка газована вода.

Скільки пити – залежить від вашого організму, фізичного навантаження, клімату, загального стану здоров’я тощо. Тому найкращий орієнтир – відчуття спраги. Орієнтовні норми споживання рідини для дорослих з вагою 70-75 кг у – 2800-3000 мл. Сюди входить будь-яка рідина – включно з усіма рідкими стравами і напоями. При цьому краще обмежити солодкі газовані, соки та соковмісні напої.

Як пов’язані артеріальний тиск і нирки

Високий артеріальний тиск є однією із найпоширеніших причин розвитку захворювань нирок. Якщо ж у вас також діабет, серцево-судинні захворювання, підвищений холестерин – ваші нирки в небезпеці. Такий комплекс чинників часто викликають серйозні порушення функцій нирок.

Якщо ви належите до групи ризику, регулярно проходьте обстеження для перевірки функцій нирок. І ні в якому разі не займайтесь самолікуванням. У питанні з нирками це може призвести до значного погіршення стану і переходу хвороби у важчу стадію.

Як куріння впливає на нирки

Куріння є однією із причин зменшення кров’яного потоку до деяких частин нирки. Коли менша кількість крові постачається до нирок, цей орган починає гірше функціонувати.

Крім того, куріння підвищує ризик раку нирок. Що довше та частіше ви курите – то вищий ризик. Небезпечні не тільки сигарети, а й сигари та люльки. Пасивні курці також потрапляють в зону ризику.

З першого дня відмови від сигарет ваш організм почне відновлюватися – ризики зменшуватимуться.

Що їсти, щоби нирки були здорові 

Збалансоване харчування і підтримка ваги у нормі – це одна із головних умов профілактики діабету, серцево-судинних захворювань та хронічних хвороб нирок.

Найпростіша профілактика хвороб нирок – режим харчування. Їжа повинна рівномірно надходити в організм, не перевантажуючи травну систему і нирки, не містити критичної кількості подразнюючих речовин – солі, прянощів.

Чому вам потрібен спорт

Фізичні навантаження допомагають нормалізувати артеріальний тиск, покращити мікроциркуляцію крові в нирках і таким чином зменшити ризик розвитку хронічних хвороб нирок. Навіть якщо ви не в групі ризику, спорт добре спроцьовує як профілактика хвороб нирок. Немає часу для спорту? Старайтесь використати кожну можливість для руху впродовж дня і більше ходіть пішки. 45-хвилина прогулянка щодня значно покращить ваш стан і мінімізує ризики розвитку хвороб нирок.

Регулярні вправи допоможуть уникнути застою крові в органах малого таза, затримки сечі в організмі, запалень сечовидільної системи. Фізична активність – це також профілактика слабкої активності кишечника і поганого травлення, застою жовчі і утворення конкрементів (“каміння”),  запальних захворювань репродуктивної системи у чоловіків і жінок.

http://moz.gov.ua


  • інформатор, реєстратори +38 (057) 725-11-40, 
    +38 (057) 725-11-41

  • приймальня директора +38 (057) 725-11-51

  • поліклініка №8 у соцмережах

  • © 2016- КНП «Міська поліклініка №8»  ХМР

  • пр. Перемоги, 53, м. Харків, 61174, Україна

При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання обов’язкове

Запись на прием
222