- Харківська міська поліклініка №8 - https://8pol.city.kharkiv.ua -

РІВЕНЬ ХОЛЕСТЕРИНУ МАЄ ЗНАТИ КОЖНИЙ

Високий рівень холестерину підвищує ризики атеросклерозу, серцевого нападу, ішемічної хвороби серця та інсульту, – застерігають фахівці та надають роз’яснення щодо найбільш важливих аспектів, а саме:  як часто треба вимірювати рівень холестерину, які показники є нормальними та як підтримувати здоровий баланс холестерину.

Чому важливо контролювати рівень холестерину

Холестерин може стати невидимим ворогом, який поступово забиратиме ваше здоров’я. Але тільки у випадку, якщо не контролювати його рівень.

Особливо важливо слідкувати за рівнем холестерину людям, які належать до групи ризику:

Холестерин звично ділити на “хороший” та “поганий”, але це позначення досить спрощене. Для нашого організму важливий — баланс. Бо без холестерину ми також не можемо існувати.

Як часто треба  вимірювати рівень холестерину

Навіть якщо ви почуваєтесь добре — ви маєте регулярно контролювати рівень холестерину.

Більшість авторитетних міжнародних організацій рекомендують тестувати рівень холестерину дорослим кожні 4-6 років. Перевіряти цей показник варто значно частіше, якщо ви в групі ризику.

Які показники холестерину є нормою

Нормальні показники холестерину:

Як підтримувати здоровий баланс холестерину

Передусім слідкуйте за раціоном. Зміна на більш здорову дієту може зменшити загальний рівень холестерину на більш ніж 10%, якщо його понад міру.

Варто вживати невелику кількість продуктів, що містять насичені жири (м’ясо, сало, тваринні жири, вершкове масло, незбиране молоко) та надавати перевагу рибі і складним вуглеводам (овочі, фрукти, бобові, продукти з цільного зерна).

Будьте фізично активні. Фізична активність допомагає підвищити рівень “хорошого” холестерину, нормалізувати тиск, тренувати судини, підтримувати здорову вагу та знизити ризики появи діабету.

Кидайте курити. Відмова від куріння сприяє підвищенню рівня ліпопротеїнів високої щільності. В організмі відбуваються суттєві зміни вже навіть коли ви не курите протягом 20(!) хвилин — нормалізується тиск та частота серцевих скорочень. Протягом 3 місяців — відбувається поліпшення кровообігу та функції легень. Вже через рік — ризик появи серцевих захворювань зменшується вдвічі в порівнянні з курцями. Тому так важливо позбутися цієї звички! Куріння призводить в нашому тілі до вибуху вільних радикалів, чим сприяє розвитку атеросклерозу, хвороб серця та легенів.

Якщо ви маєте підвищений рівень холестерину основна рекомендація — модифікація способу життя з врахуванням порад, що вказані вище. Прийом спеціальних ліків може бути рекомендавано, якщо ці заходи не допомагають.

Статини може виписати лікар: