Skip to main content
пр. Перемоги, 53 м. Харків, 61174 +38(057) 725-11-40, +38(057) 725-11-41

Загартовуйтеся на здоров’я!

Водохресні купання стають дедалі популярнішими, багато хто прагне долучитися до цього давнього обряду, що приносить духовне очищення і заряджає організм здоров’ям.  Про те, що треба знати і враховувати, готуючись до водних процедур, які нас гартують, інформує медична сестра КЗОЗ «Харківська міська поліклініка №8» Лідія Бабічева. 

Загартовування – процес різкого, але не тривалого перепаду температури для організму людини з подальшим поверненням до середи з природною температурою.  Коли людина заходить у холодну воду, поверхневі капіляри шкіри звужуються, щоб організм не втрачав тепла.  Замість них кров переповнює серце, печінку, легені тощо. В них поліпшується обмін речовин, вони насичуються киснем і очищаються.

Після крижаної ванни на 30-40 секунд температура тіла піднімається до 40,3 градуса.  А більшості шкідливих мікробів для смерті досить вже 39. До того ж відбувається потужний викид адреналіну – люди кидають пити, курити, вживати наркотики.  У діабетиків в 1,5 рази знижується цукор.  Поліпшується стан при гіпертонії.

Як почати загартовування

Багато хто задається питанням, з чого почати загартовування.  Досвідчені лікарі-імунологи радять виконати попередню підготовку до різкої зміни температур.  Для цього людині необхідно:

  • приймати контрастний душ;
  • ненадовго виходити на морозне повітря в легкому одязі;
  • здійснювати процедури обливання холодною водою.

В процесі зимових купань важливо відмовитися від зігрівання шляхом прийому алкогольних напоїв.  Щоб відновити нормальну температуру тіла, слід використовувати розтирання рушником, теплий одяг і гарячий чай.  Корисно здійснювати фізичні вправи, що підвищують тонус м’язів і відновлюють процеси кровообігу.

Щоб уникнути переохолодження та захворювання на вірусні інфекції, занурення в холодну воду не слід здійснювати частіше 3-х разів на тиждень.  Такої кількості процедур достатньо, щоб домогтися екстреної мобілізації власних ресурсів без шкідливих наслідків для організму.

Як занурюватися в ополонку Як правильно входити в воду взимку?  Спочатку необхідно розігріти тіло і розім’яти м’язовий каркас.  Людина може виконати нескладний тренувальний комплекс, зайнятися бігом або присіданням.

В ополонку з крижаною водою не слід йти відразу після лазні.  Необхідно почекати природного охолодження шкірних покривів.  Категорично забороняється займатися загартовуванням після вживання спиртовмісних напоїв будь-якого рівня міцності.

Якщо людина пірнає вперше, їй не можна перебувати у воді довше декількох секунд.  В іншому випадку можуть виникати небезпечні для життя дихальні спазми.  Після виходу з води слід насухо витертися теплим і сухим рушником, а потім приступити до розтирання кінцівок і живота, попереку і грудях (інтенсивні погладжування виконуються за годинниковою стрілкою).  Така техніка зігрівання дозволяє розширити судини і активізувати процеси кровопостачання.  Людина відчуває, як тремтіння в тілі поступово відступає і відновлюється нормальна терморегуляція.

Швидке охолодження організму, що наступає в результаті занурення в крижаній водойму, призводить до таких оздоровлюючих ефектів як:

  • активізація потужної імунного захисту;
  • підвищення пружності та еластичності кровоносних судин;
  • зростання стійкості до несприятливих умов зовнішнього середовища;
  • насичення організму киснем;
  • профілактика раку і доброякісних клітинних утворень;
  • прискорення обмінних процесів;
  • підвищення м’язового тонусу і поліпшення стану шкіряних покривів;
  • запобігання цукрового діабету, туберкульозу та радикуліту;
  • збільшення фізичної витривалості і стійкості до стресу.

Локальне загартовування дихальних шляхів і дуже короткострокове загартовування всього організму, методом різкого перепаду температури (обливання холодною водою, обтирання снігом) корисно, тому що  за короткий час витрачається незначна кількість амінокислот, більше шкоди принесе в холодну пору року незачинена на ніч кватирка.

Загартовуйтеся на здоров’я!


  • інформатор, реєстратори +38 (057) 725-11-40, 
    +38 (057) 725-11-41

  • приймальня директора +38 (057) 725-11-51

  • поліклініка №8 у соцмережах

  • © 2016- КНП «Міська поліклініка №8»  ХМР

  • пр. Перемоги, 53, м. Харків, 61174, Україна

При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання обов’язкове

Запись на прием
222