- Харківська міська поліклініка №8 - https://8pol.city.kharkiv.ua -

Міжнародний день псоріазу

29 жовтня 2017 року в усьому світі відзначається Міжнародний день псоріазу, який проводиться щорічно, починаючи з 2004 р., з ініціативи Міжнародної Федерації хворих на псоріаз. Цей День покликаний інформувати населення про причини виникнення і про життя людей з даною патологією.

Псоріаз – не тільки істотна медична, а й важлива соціальна проблема, яка набуває все більшої актуальності як у професійних колах, так і у суспільстві. Псоріаз є однією з найпоширеніших хронічних патологій шкіри, на яку страждають 2-7% жителів усієї планети. Ця хвороба може виникнути як у чоловіків, так і у жінок у будь-якому віці, але частіше розвивається у людей до 20-25 років – 70% випадків.

В Україні близько 1,5 млн. (2% -3%) населення страждає на псоріаз.

Псоріаз – це хронічне неінфекційне захворювання шкіри (дерматоз), яке проявляється у вигляді лущення і висипання на шкірі і характеризується хвилеподібним перебігом, з періодами ремісії (поліпшень) і періодами загострень.

На сьогоднішній день серед причин і факторів розвитку псоріазу виділяють:

Крім того, спровокувати псоріаз можуть такі чинники, як переохолодження (особливо тривале), зміна клімату, тривале перебування на сонці, травматичні пошкодження шкіри (опіки, порізи, укуси), інтенсивна лікарська терапія антибіотиками, нестероїдними протизапальними препаратами, а також вітамінами групи В та ін.

При псоріазі порушується процес регенерації (відновлення) клітин шкіри, вони відновлюються настільки посилено, що не встигають відмирати, внаслідок чого на шкірі з’являються папульозні висипання, що лущаться.

Клінічно псоріаз проявляється у вигляді надмірно сухих, червоних, піднятих над поверхнею шкіри плям (псоріатичні бляшки), які найчастіше вперше виникають саме на тих ділянках, які піддаються постійному тертю і тиску – розгинальній поверхні ліктьових і колінних суглобів, на сідницях. Однак псоріатичні бляшки можуть локалізуватися і на інших частинах тіла, включаючи шкіру волосяної частини голови, долонну поверхню кистей, підошовну поверхню ступней, зовнішні статеві органи.

Діагностує хворобу і призначає індивідуальну терапію лікар-дерматолог на підставі наявності специфічних ознак, характерних для цього захворювання, а саме: феномен стеаринової плями – значне лущення шкіри, що нагадує плями стеарину, феномен псоріатичної плівки – після видалення лусочок утворюється гладка блискуча поверхня, феномен «кровавої роси» – крапельна кровотеча при спробі видалити псоріатичну плівку. Для уточнення діагнозу проводять біопсію шкіри.

На тлі хронічного перебігу хвороби в разі серйозних порушень в роботі імунної системи, відсутності лікування, в 75% випадків розвивається важке захворювання суглобів – псоріатичний артрит. Також до ускладнень псоріазу відносять псоріатичну еритродермію, генералізований пустульозний псоріаз, що характеризуються патологічним ураженням об’ємних ділянок шкіри, можуть призводити до інвалідності і є потенційно небезпечними для життя пацієнта.

Відомо, що дана патологія повністю не виліковується, але цю недугу можна успішно тримати під контролем протягом усього життя. Хворим на псоріаз необхідно постійно спостерігатися у лікаря-дерматолога, дотримуватися призначеного лікування та правильно доглядати за шкірою.

Надзвичайно важливо особливу увагу приділяти здоровому способу життя: відмова від куріння (як активного, так пасивного) та алкоголю, раціональне харчування (вживання достатньої кількості вітамінів для підтримки міцного імунітету, утримання від солодощів, цитрусових, виключення з раціону копчених, смажених, гострих страв і прянощів), помірна фізична активність (прогулянки на свіжому повітрі, пробіжки на короткі дистанції), повноцінний здоровий сон, уникнення стресових ситуацій – запорука загального оздоровлення організму і якісного життя з псоріазом!

У Харкові кваліфікована медична допомога при підозрі на псоріаз надається в КЗОЗ «Харківський міський клінічний шкірно-венерологічний диспансер № 5», розташованому за адресою вул. Чернишевського, 27 (тел. 725-06-65), а також в шкірно-венерологічних диспансерах за місцем проживання.

КЗОЗ «Харківський міський центр здоров’я»