- Харківська міська поліклініка №8 - https://8pol.city.kharkiv.ua -

Патологічні зміни молочної залози потребують термінового звернення до лікаря

На цьому наголошують медичні працівники КЗОЗ «Харківська міська поліклініка №8», роблячи у своїй роботі акцент на профілактику, раннє виявлення та діагностування раку молочної залози. Для жіночого населення Шевченківського району у поліклініці №8 проводиться мамографічне [1] обстеження на предмет виявлення цього онкологічного захворювання, за необхідності – ультразвукове обстеження, видаються направлення на консультаційний прийом до міських спеціалізованих медзакладів. 

Щорічно за ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров’я 20 жовтня відзначається Всесвітній день боротьби з раком молочної залози, – зазначається у матеріалах, підготовленних фахівцями КЗОЗ «Харківський міський центр здоров’я». Цей День покликаний привернути увагу світової спільноти до проблем профілактики, раннього виявлення, діагностування та якісного лікування, реабілітації та паліативної терапії цієї страшної недуги.

Рак молочної залози є однією з найгостріших проблем жіночого здоров’я і займає перше місце серед онкологічних захворювань всього жіночого населення (16% всіх випадків раку). Щорічно в світі діагностується 1 250 000 випадків цього захворювання. Він зустрічається у всіх вікових групах, та найбільш високий ризик захворіти припадає на жінок у віці старше 40 років.

У м. Харкові за даними статистики за 8 місяців 2017 р. вперше виявлено 547 випадків захворювання на рак молочної залози (в 2016 р. 554 випадки), з яких 95 випадків – в запущеній стадії (в 2016 р. – 87). Крім того, за вищевказаний період часу зареєстровано 269 випадків смерті внаслідок даного онкологічного захворювання (в 2016 р. – 241).

Рак молочної залози – злоякісна пухлина залозистої тканини молочної залози. Це багатофакторне захворювання, розвиток якого пов’язаний зі зміною генома клітини під впливом зовнішніх факторів і гормонів (мутації в ДНК, що виникають з невстановлених на сьогоднішній день причин), внаслідок чого здорові клітини молочної залози перетворюються в ракові.

Фактори ризику, які посилюють ймовірність розвитку раку грудей:

  1. Індивідуальні: вік (ризик розвитку захворювання підвищується в віці після 40 років); пол (у жінок ймовірність захворіти на рак молочної залози приблизно в 100 разів вище, ніж у чоловіків); раніше перенесений рак молочної залози або рак яєчників.
  2. Спадковість (сімейна схильність).
  3. Ендогенні і екзогенні гормональні чинники: особливості менструального циклу (початок ранньої менструації (до 12 років), менопауза після 55 років); безпліддя, наявність абортів в анамнезі, перші пологи у віці старше 30 років, застосування оральних контрацептивів і замісна гормонотерапія.
  4. Спосіб життя – зловживання алкоголем, куріння, зайва вага і ожиріння, фізична інертність.
  5. Несприятливі чинники навколишнього середовища – погіршення екології, радіація (опромінення з терапевтичною метою і часте флюорографічне дослідження).
  6. Передпухлинні захворювання молочної залози (фіброзно-кістозна мастопатія та інші).
  7. Супутні захворювання ендокринної системи (гіпотиреоз, цукровий діабет), серцево-судинні (артеріальна гіпертензія), репродуктивної системи (міома, ендометріоз).

Рак – захворювання, яке розвивається поступово, на самих ранніх стадіях ніяк не проявляючи себе. Такі стадії як нульова, перша і друга вважаються ранніми, і на цих етапах шанси на успішне лікування досить великі. Якщо ж рак був виявлений на третій або четвертій стадії, істотно підвищується ризик летального результату.

Тому, основними методами, які дозволяють своєчасно виявити це захворювання, і в подальшому проводити якісне лікування, є:

 – Самообстеження молочних залоз – необхідно проводити на 7-10-й день менструального циклу для жінок фертильного віку, коли проходить набухання і больові відчуття в області грудей або в будь-який день місяця для жінок в менопаузі.

– Клінічне обстеження – слід щорічно проходити профілактичний медичний огляд.

– Мамографія – проходити всім жінкам у віці після 40 років.

– Ультразвукове обстеження – проходити регулярно жінкам з мастопатією, а в інших ситуаціях – за призначенням лікаря.

Негайно звертайтесь до лікаря, якщо виявили наступні патологічні зміни молочної залози: будь-які новоутворення в грудях – якщо спостерігається наявність безболісних ущільнень або пухлиноподібних утворень; виділення з соска будь-якого характеру, ерозії, кірочки, лусочки, виразки в області соска, ареоли; деформація, набряк, зміна розмірів молочної залози; втягнення соска; збільшення пахвових або надключичних лімфовузлів; відчуття дискомфорту або незвичний біль в одній з молочних залоз.

У м. Харкові консультацію лікаря – мамолога можна отримати в міському кабінеті патології молочної залози, розташованому на базі КЗОЗ «Харківська міська багатопрофільна лікарня № 17» за адресою: проспект Московський, 195, кабінет № 16, тел. 725-24-61. Консультативна та стаціонарна спеціалізована медична допомога надається в ДУ «Інститут медичної радіології АМН України ім. С.П.Григор’єва»,     вул. Пушкінська, 82, тел. 725-50-51 та в КНП «Обласний центр онкології», розташованому за адресою: вул. Лісопаркова, 4, тел. 315-11-73.