- Харківська міська поліклініка №8 - https://8pol.city.kharkiv.ua -

Втомилися від сірості і недоліку сонячного світла? Шукайте альтернативу!

Проблема нестачі сонячних променів у період пізньої осені, на думку фахівців, не є надуманою. І оскільки будь-яка проблема вимагає рішення, то варто пошукати варіанти їхньої заміни (нехай навіть часткового). Завідувачка неврологічним відділенням КЗОЗ “Харківська міська поліклініка №8”, лікар вищої категорії Вікторія Хромова рекомендує почерпнути корисні  поради з публікації газети «Сьогодні» і пропонує відвідувачам сайту ознайомитися з її змістом.

Навіщо нам світло: головні причини
Ось лише короткий перелік заслуг сонця у формуванні нашого самопочуття і зовнішнього вигляду.

                  Близько 70% необхідного організму людини вітаміну Д синтезується при попаданні сонця на шкіру. Його дефіцит веде до лущення шкіри, погіршення стану волосся і нігтів. Крім того, без вітаміну Д неможливе засвоєння кальцію. З цієї причини восени і зимою до стоматолога ми починаємо ходити частіше: зубна емаль стоншується, що веде до виникнення карієсу.

                                Від регулярності і об’ємів отримуваної нами сонячної енергії залежать функції гормональної системи. А вона безпосередньо пов’язана з роботою центральної нервової системи. Через те в малосонячну пору року у багатьох розвивається нудьга.

                            Крім того, коли гормональну систему лихоманить, то не в тому об’ємі виробляється соматотропін – гормон, який бере участь у нормалізації ваги. Ось чому багато з нас в осінньо-зимовий період безпричинно обростають жирком.

                    Також соматотропін – це гормон росту. І ви, напевно, помічали, що дітки нестримно ростуть саме влітку, коли з лишком приймають сонячні ванни.

Цей же гормон бере участь у процесі регенерації шкіри. Саме через це не в останню чергу у весняно-літній період ми стаємо гарнішими.

                        Сонячне світло активізує усі процеси в головному мозку людини. Зокрема, злагодженість функцій імунної (і влітку ми дійсно хворіємо рідше в рази не лише завдяки теплу) і серцево-судинної системи (згадайте, яку млявість ви відчуваєте у похмурий день).

                                          Виробітку дофаміна і серотоніна – гормонів задоволення і радості – також справа рук Ярило. Серотонін до того ж є “сировиною” для синтезування мелатоніна – гормону, завдяки якому людина блаженно засинає і міцно спить. Ось чому восени, незважаючи на сонливість, яку навівають дощ і тужливий вітер, увечері нерідко до нас підкрадається безсоння.

Чим заповнити соняний днфіцит

                      Існує декілька простих дій, які допоможуть вам перенести без особливих втрат період, коли нам так не вистачає сонця.

                              Гуляйте на вулиці якомога більше в рідкі  сонячні дні. Не бійтеся відмінити заради цього справи: з вказаних вище причин ваш тонус стане вищим, голова – яснішою, і з’явиться більш бойовий настрій. А значить, питання ви вирішите набагато швидше, ніж сьогодні, і з меншими втратами своїх ресурсів.

                            Від споглядання сонячного світла через вікно ви не отримаєте вітаміну Д, а ось інші бонуси – запросто. Тому вимийте вікна і приберіть з підвіконня високі квіти: пил не пропускає в приміщення до 30% світла. Стільки ж його не потрапляє до вас із-за створюваних розкішними гілками “сутінків”.

                    Щодня у вашому меню має бути: два банани, чотири яблука, жменя чорносливу, чверть ананаса або шматочок (з долоню) індички (краще відвареної або приготованої в духовці), шість шматочків чорного шоколаду. Ці продукти – джерела серотоніна, або містять речовини-попередники гормону радості.

                      Для збільшення в організмі кількості вітаміну Д з’їдайте щодня пару шматочків слабосолоної морської риби, 150 г нежирного м’яса (телятина, курка, кролятина), одне яйце. Щоб збільшити рівень кальцію, випивайте дві склянки молока, кефіру або йогурт і зїжте жменю чищених горіхів (будь-яких, але сирих).

                  Фізична активність допомагає нам скинути адреналін (гормон стресу), що вирівнює настрій і стимулює вироблення дофаміну. Тому щодня у вашому розпорядку має бути спорт (будь-який, не менше 40 хвилин). А для підтримки імунної системи щодня їжте по 200 г апельсинів, мандаринів, грейпфрутів, по 100 г спаржі, буряка, капусти, і нехай жодна вечеря не обходиться у вас без сирої цибулини і морсу з калини. Аскорбінова кислота бере участь у виробленні інтерферону – білку, що відбиває атаки вірусу. При цьому в організмі вона не накопичується, тому не пропускайте “прийом” вказаних продуктів.

Помаранчевий шарф і жасмин

Якщо настрій нестримно падає – влаштуйте собі сеанс ароматерапії з ефірними оліями, вдихання яких покращує тонус і настрій. Це масла ладану, лимону, грейпфрута, жасмину, мускатної шавлії, сандала, іланг-ілангу, герані, апельсина, безсмертника.

Оточіть себе речами жовтого, помаранчевого і коралового кольорів: вони підтримають сонячний настрій. Це можуть бути одяг, аксесуари, посуд, канцелярське приладдя, диванна подушка або білизна.