- Харківська міська поліклініка №8 - https://8pol.city.kharkiv.ua -

ІНСУЛЬТ: ВИДИ, СИМПТОМИ, ОЗНАКИ, ПЕРША ДОПОМОГА

Про те, як розпізнати основні ознаки наближення інфаркту мозку та інсульту у дорослого і що робити, якщо мало місце порушення мозкового кровообігу, – розповідає завідуюча неврологічним відділенням КНП «Міська поліклініка №8» ХМР Вікторія Хромова.

Раптове порушення мозкового кровообігу (інсульт) здатне кардинально змінити життя хворого і його близьких або, гірше того, привести до трагічних наслідків. Саме тому цю патологію також називають ударом або судинною катастрофою.

Ця патологія виникає в результаті несподіваного припинення кровотоку по одній з артерій, що постачають кров до головного мозку. В результаті недостатності мозкового кровообігу функції мозку порушуються, а його тканини зазнають змін.

Розрізняють два типи інсультів: геморагічний та ішемічний.

Геморагічний інсульт – це крововилив в мозок. Воно супроводжується розривом судин, викликаним високим артеріальним тиском. Кров при цьому немов розсовує тканини мозку, утворює порожнину і заповнює її. Внаслідок цього утворюється внутрішньомозкова гематома.

Ішемічний інсульт є гострим порушення мозкового кровообігу. Воно буває викликане ускладненням або припиненням надходження крові до того чи іншого відділу мозку і звуженням судин. Початкові ознаки ішемічного інсульту бувають викликані утрудненням або припиненням надходження крові до того чи іншого відділу мозку. При цьому відбувається пошкодження тканин мозку. Згідно зі статистикою, саме ішемічний інсульт трапляється найчастіше – на його частку припадає 70-85% всіх випадків.

Інсульт небезпечний тим, що він настає раптово. Причому, якщо раніше ця патологія розвивалася в основному у літніх людей, то зараз інсульт у осіб молодше 40 років, на жаль, не є рідкістю.

Тому кожному необхідно знати, які ознаки звуження судин головного мозку та шиї здатні викликати інсульт. Серед них:

За наявності кількох з перелічених причин,  ризик крововиливу в голові підвищується.

Ознаки інсульту

Дуже важливо вчасно розпізнати інсульт, так як від того, наскільки оперативно буде надано медичну допомогу, залежать подальші прогнози.

 Відновити кровотік потрібно не пізніше ніж через 4-6 годин після удару – саме ця кількість часу є так званим терапевтичним вікном.

Слід пам’ятати, що чим раніше буде надана допомога, тим більше у хворого виявиться шансів на успішне лікування і відновлення. Якщо ж не надати необхідну медичну допомогу в стаціонарі, то наслідки інсульту можуть стати трагічними, а саме – привести до смерті.

Як було зазначено, інсульт – явище завжди несподіване, і тому підготуватися до нього заздалегідь неможливо. Однак його легко розпізнати за характерними симптомами і першими ознаками інсульту, причому багато з них виявляються однаковими як при геморагічному, так і при ішемічному. Наступні симптоми вказують на інсульт, причому зазвичай спостерігається одночасний прояв декількох з них:

Виявивши один або кілька подібних симптомів, не чекайте поліпшення стану, а терміново викликайте швидку допомогу.

Перша допомога

Поки ви чекаєте швидку допомогу, зберігайте стійкість духу і не панікуйте. Для полегшення стану хворого зробіть наступні заходи.

Якщо хворий знаходиться у приміщенні, забезпечте йому доступ повітря. Відпустіть пояс або краватку, якщо такі є, – це дозволить полегшити дихання і кровообіг.

Голову потерпілого слід злегка підняти, але не більше ніж на 30 градусів. При цьому він повинен лежати на боці, так як можливе виділення блювотних мас, і саме така поза дозволить ними не захлинутися.

Опустіть ноги хворого в помірно гарячу воду – це перерозподілить кров в організмі.

Якщо є тонометр, виміряйте хворому тиск. У разі якщо він підвищений, дайте препарат, який був прописаний хворому з метою нормалізації тиску. Однак це треба робити тільки в разі 100-відсоткової впевненості. При цьому хворому не слід давати ніякої їжі і пиття.

Всі інші заходи проведуть професіонали – неврологи і реаніматологи.

По приїзду лікарів у всіх подробицях розкажіть про ознаках інсульту, які ви спостерігали, зафіксуйте час, коли стався удар. Все це важливо знати лікарям ще до того, як вони зроблять хворому томографію для уточнення діагнозу.

Крім терапії, що зміцнює судини і поліпшує роботу мозку, кожному пацієнтові підбирається індивідуальна програма відновлення з урахуванням особливостей його діагнозу згідно локальних клінічних протоколів.