Skip to main content
пр. Перемоги, 53 м. Харків, 61174 +38(057) 725-11-40, +38(057) 725-11-41

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЗДОРОВ’Я

7 квітня у всьому світі відзначається Всесвітній день здоров’я – в день створення Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) в системі ООН – спеціалізованої установи, що координує глобальні дії по боротьбі з хворобами. Починаючи з 1995 року, Всесвітній день здоров’я щорічно проходить під певним девізом, в 2018 році цей День присвячений темі – «Загальне охоплення послугами охорони здоров’я: для усіх та всюди», гасло – «Здоров’я для всіх».

Таким чином, ВООЗ закликає світових лідерів виконати зобов’язання, прийняті ними при узгодженні Цілей в галузі сталого розвитку (Цур) в 2015 р., і зробити конкретні кроки для зміцнення здоров’я всіх людей – тобто забезпечити, щоб кожна людина в усьому світі мав доступ до основним якісних послуг охорони здоров’я і не відчував би при цьому фінансові труднощі.

Загальний охоплення послугами охорони здоров’я означає, що всі люди можуть отримувати основні якісні послуги охорони здоров’я, орієнтовані на найважливіші причини захворюваності та смертності, не відчуваючи при цьому фінансові труднощі. Загальне охоплення послугами охорони здоров’я забезпечує доступ до безпечних, ефективних і прийнятних за вартістю основних лікарських засобів і вакцин, захист від фінансового ризику. Ці послуги включають повний набір основних якісних послуг охорони здоров’я – від зміцнення здоров’я до профілактики, лікування, реабілітації та паліативної допомоги.

Основні ідеї Всесвітнього дня здоров’я:

Загальне охоплення послугами охорони здоров’я означає, що всі люди можуть отримувати якісні послуги охорони здоров’я там і тоді, де і коли вони на них потребують, не відчуваючи при цьому фінансові труднощі.

  • Ніхто не повинен робити вибір між хорошим здоров’ям та іншими життєвими потребами.
  • Загальне охоплення послугами охорони здоров’я – це ключ до здоров’я та благополуччя народів і країн.
  • Загальне охоплення послугами охорони здоров’я досяжне. Деякі країни домоглися великих успіхів. Їх завдання – підтримувати охоплення на рівні, що відповідає очікуванням людей.
  • Різні країни по-різному просуваються до загального охоплення послугами охорони здоров’я – універсального засобу не існує. Але кожна країна повинна докладати зусилля для забезпечення загальним охопленням послугами охорони здоров’я.
  • Для забезпечення дійсно загального обслуговування охорони здоров’я необхідно, щоб системи охорони здоров’я були орієнтовані не на хвороби і інститути, а на людей.
  • Кожен може зробити внесок у забезпечення загального охоплення послугами охорони здоров’я, взявши участь в обговореннях.

Організатором відзначення «Всесвітнього дня здоров’я» в Україні, а саме «Українського дня здоров`я» виступає громадська організація «Платформа здоров`я». ГО «Платформа здоров’я» підтримує заходи, які будуть проводитися в Україні з нагоди Всесвітнього дня здоров’я, і закликає приєднатися до відзначення цього Дня центральну і міську владу, департаменти та управління охорони здоров’я, громадські організації та громадян України.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров`я (ВООЗ), середня тривалість життя громадян України на 11 років менша, ніж громадян західноєвропейських країн. Це, у тому числі, зумовлено проблемою випадків відсутності доступу громадян до системи охорони здоров`я. Також, згідно статистичних даних, Україна є одним з лідерів по кількості ліжок на 1000 жителів, що є свідченням низької якості медичних послуг. Сучасна система охорони здоров’я іде шляхом підвищення якості медичних послуг, впровадження новітніх технологій, що і дозволяє зменшувати цей показник.

Загальний охоплення послугами охорони здоров’я досяжний! Протягом 2018 р. ВООЗ буде надихати, мотивувати і направляти всі зацікавлені сторони, з тим, щоб вони надали підтримку в забезпеченні загального охоплення послугами охорони здоров’я:

  • Надихати – підкреслюючи, що особи, які формують політику, в силах перетворити здоров’я свого населення, висуваючи цю мету, як амбітну, і запрошуючи їх стати учасниками змін.
  • Мотивувати – показуючи на конкретних прикладах, як країни вже просуваються до забезпечення загального охоплення послугами охорони здоров’я, і пропонуючи іншим країнам знайти свій власний шлях.
  • Направляти – надаючи методики для структурованого політичного діалогу про те, як просуватися до загального охоплення послугами охорони здоров’я на місцевому рівні або як підтримувати зусилля інших країн у цьому напрямку (наприклад, розширюючи охоплення послугами, покращуючи якість послуг, скорочуючи виплати зі своїх власних коштів).

ВООЗ рекомендує органам держаної влади долучитися до Всесвітнього дня здоров`я шляхом:

  • Проведення структурованих обговорень з численним рядом учасників спільноти – як з тими, хто зацікавлений в загальному охопленні послугами охорони здоров’я, так і з тими, хто може внести вклад в його забезпечення.
  • Визначення вимоги, думки і очікування населення щодо різних аспектів загального охоплення послугами охорони здоров’я для поліпшення відповідних змін у політиці. Консультації з населенням можуть проводитися, крім іншого, в рамках очного діалогу або обстежень.
  • Співпраці з громадськими організаціями і поборниками загального охоплення послугами охорони здоров’я з метою вивчення практичних можливостей для забезпечення загального охоплення послугами охорони здоров’я.

Гарне здоров’я – умова і гарантія благополучного і щасливого життя, дозволяє дітям – вчитися, дорослим – працювати і заробляти, забезпечує основу для економічного розвитку в довгостроковій перспективі. Турбота про здоров’я – це не тільки обов’язок кожної людини, але і широкий спектр заходів, що проводяться громадськими та державними організаціями, системами охорони здоров’я.

КЗОЗ «Харківський міський центр здоров’я»


  • інформатор, реєстратори +38 (057) 725-11-40, 
    +38 (057) 725-11-41

  • приймальня директора +38 (057) 725-11-51

  • поліклініка №8 у соцмережах

  • © 2016- КНП «Міська поліклініка №8»  ХМР

  • пр. Перемоги, 53, м. Харків, 61174, Україна

При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання обов’язкове

Запись на прием
222