Skip to main content
пр. Перемоги, 53 м. Харків, 61174 +38(057) 725-11-40, +38(057) 725-11-41

ВЕСНЯНЕ ЗАГОСТРЕННЯ ГІПЕРТОНІЧНОЇ ХВОРОБИ

Досить часто з настанням весни спостерігається загострення хронічних захворювань. Це пов’язано з перебудовою організму людини до теплої пори року. Змінюються біоритми, перебудовується імунна система. Коли настає весна, будь-яка хронічна хвороба може дати про себе знати.

На превеликий жаль, весною зростає вірогідність гіпертонічного кризу. Це пов’язано з гіповітамінозом. Загострення може бути викликане зміною біологічних ритмів, темпу життя, тривалості нічного сну.

Щоб впоратися з гіпертонічною хворобою, необхідно дотримуватися звичайних правил профілактики :

  • Нормалізація режиму дня. Тривалість сну повинна складати не менше 7-8 годин на добу. Бажано вставати і лягати спати щодня в один і той же час. Рекомендується змінити характер роботи: обмежити часті відрядження і нічні чергування.
  • Правильне харчування. Раціон харчування має бути повноцінним і включати рибу, нежирні сорти м’яса, крупи, фрукти та овочі. Рекомендується зменшити споживання солі. Також необхідно прислухатися до рекомендацій лікарів відносно алкоголю.
  • Рухливий спосіб життя. У разі гіподинамії рівень фізичного навантаження необхідно збільшувати, але при цьому він не має бути надмірним. При гіпертонічній хворобі рекомендуються регулярні заняття, зміцнюючі нервову систему і сердечний м’яз: ходьба і плавання.
  • Психологічне розвантаження. Стрес є одним з основних чинників, що провокують підвищення артеріального тиску, тому хворим на гіпертонію рекомендується освоїти методи психологічного розвантаження: медитацію, самонавіяння, аутотренинг. Важливо навчитися бачити позитивні сторони речей і працювати над своїм характером, стаючи більш урівноваженим.
  • Відмова від шкідливих звичок. Хворим, які страждають на підвищений артеріальний тис, слід відмовитися від шкідливих звичок. Особливу небезпеку для серцево-судинної системи представляє куріння, що збільшує ризик виникнення ішемії. Прийом 50 г алкоголю миттєво провокує підвищення АТ на 5-10 мм рт. ст.

Для вибору адекватного лікування високого тиску необхідно звернутися за консультацією до Вашого дільничного терапевта. Лікар проводить огляд, після чого починається початковий етап лікування гіпертонії, спрямований на зниження артеріального тиску: визначається дієтична і лікарська терапія. Для досягнення цілей лікування потрібне тривале персональне лікарське спостереження і контроль виконання пацієнтом рекомендацій терапевта. Корекція терапії проводиться лікарем залежно від переносимості, безпеки і ефективності антигіпертензивних препаратів.

Усіх пацієнтів, які страждають на гіпертонічну хворобу, просимо побувати на прийомі у  дільничного терапевта для виписки препаратів за програмою “Доступні ліки”.

Ніна Струкова, завідувач II терапевтичним відділенням КЗОЗ “Харківська міська поліклініка №8”


  • інформатор, реєстратори +38 (057) 725-11-40, 
    +38 (057) 725-11-41

  • приймальня директора +38 (057) 725-11-51

  • поліклініка №8 у соцмережах

  • © 2016- КНП «Міська поліклініка №8»  ХМР

  • пр. Перемоги, 53, м. Харків, 61174, Україна

При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання обов’язкове

Запись на прием
222