- Харківська міська поліклініка №8 - https://8pol.city.kharkiv.ua -

У ПОЛІКЛІНІЦІ РОЗПОЧАТО ПРОВЕДЕННЯ ДОБОВОГО МОНІТОРУВАННЯ АРТЕРІАЛЬНОГО ТИСКУ

У переліку діагностичних процедур, виконуваних медичними працівниками КНП «Міська поліклініка №8» ХМР, з’явилася ще одна затребувана процедура, яка є надійним інструментом, що використовується при постановці діагнозу та прийняття лікарських рішень у призначенні лікування. Йдеться про добове моніторування артеріального тиску, яке проводиться на новому придбаному поліклінікою апараті.

.Дослідження проводить завідувач рентген-діагностичного відділення поліклініки Улесова Галина Василівна, лікар вищої категорії, яка має лікарський стаж 35 років.

Добове моніторування артеріального тиску – діагностичне дослідження, що полягає в автоматичному вимірюванні артеріального тиску протягом доби через певні інтервали часу відповідно до заданої програми з подальшою обробкою отриманих даних на комп’ютері.

Дослідження проводиться в умовах звичайного способу життя пацієнта впродовж днч ​​і під час нічного сну. Ці дані неможливо отримати при одноразовому вимірі артеріального тиску

Добове моніторування артеріального тиску (ДМАТ) – діагностичне дослідження, яке показано всім хворим, які хоча б один раз пережили проблеми з артеріальним тиском. ДМАТ підвищує точність оцінки істинного рівня артеріального тиску, особливо при підозрі на наявність у обстежуваного початковій артеріальної гіпертензії (АГ).

Добове моніторування АТ – це неінвазивна процедура, абсолютно безболісна і безпечна. Єдиним обмеженням є необхідність розслаблення руки, на якій проводиться вимірювання артеріального тиску, для більш точної реєстрації АТ.

Дане дослідження не обтяжливе для пацієнта і не вимагає від нього нічого надскладного, якщо не брати до уваги ведення щоденника (докладніше про це – в спеціальному розділі публікації). 

Яким чином проводиться ДМАТ 

На плече пацієнта надівається манжета для вимірювання артеріального тиску, поєднана з портативним реєстратором невеликого розміру і ваги (близько 200 грам), який пацієнт носить із собою в спеціальній сумочці. Прилад кріпиться на поясі або на ремені через плече. Вимірювання проводяться в амбулаторному режимі, в умовах звичайної активності пацієнта. Апарат забезпечує автоматичне вимірювання пульсу, систолічного і діастолічного АТ через встановлені інтервали часу.

Після закінчення дослідження результат вимірювання обробляється і видається пацієнту. Метод дозволяє розрахувати реакцію АТ на фізичні навантаження і психоемоційні стреси, ступінь і тривалість гіпертонічного навантаження на органи-мішені, варіабельність АТ і пульсу протягом доби, виявити епізоди гіпотонії.

Показання для проведення СМАТ: 

Вимоги до пацієнта при ДМАТ

Велике значення для отримання достовірних результатів дослідження має правильна поведінка пацієнта під час моні торування, а саме: ·

Не рекомендується:·

З усіх питань проведення добового моніторування артеріального тистку звертатися до кабінету № 502 (5-й поверх).

На знімках:завідувач рентген-діагностичним відділенням Г.В. Улесова, апарат ДМАТ