Skip to main content
пр. Перемоги, 53 м. Харків, 61174 +38(057) 725-11-40, +38(057) 725-11-41

ПРЕЗЕНТОВАНО ПЛАН МЕДИЧНОЇ РЕФОРМИ НА 2019 РІК

Презентацію плану медичної реформи на наступний рік зробив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман у ході наради, яка нещодавно відбулася у м. Вінниці за участі керівників МОЗ України та представників широкої медичної громадськості.

У наступному році на медичну систему України чекає масштабна трансформація. Стартує впровадження нової моделі фінансування на рівні спеціалізованої допомоги, почнуться зміни в системі екстреної медицини та державних закупівлях ліків і медичних виробів.

НОВИЙ СТАТУС ТА РОЛЬ СІМЕЙНОЇ МЕДИЦИНИ

Нова модель фінансування за принципом «гроші йдуть за пацієнтом» запрацювала на первинній ланці медицини в липні. За чотири місяці до трансформації сімейної медицини приєдналося вже більше ніж половина комунальних закладів первинної ланки. Всього з квітня 2018 року 21,5 мільйонів українців долучилися до реформи та обрали сімейних лікарів.  Достойні зарплати сімейних лікарів та медсестер, кращий сервіс для пацієнтів – це вже нова реальність української медицини.

Наприкінці листопада стартує третя хвиля укладання договорів з НСЗУ і до кінця року всі заклади первинної медичної допомоги країни повинні долучитися до змін, – зазначалося на нараді. – При цьому на 2019 рік субвенція з держбюджету для медзакладів не передбачена, тож єдиний варіант отримати державні кошти у наступному році – це укласти договір з НСЗУ, у разі неукладання угоди зі Службою, утримувати заклад місцевій владі доведеться за власний рахунок.

ЗАПУСК ПРОГРАМИ «БЕЗКОШТОВНА ДІАГНОСТИКА»

З 1 липня 2019 року розпочнеться трансформація спеціалізованої амбулаторної допомоги. Це означає, що в наступному році нова модель фінансування почне працювати в поліклініках. Національна служба здоров’я почне оплачувати медичним закладам послуги спеціалістів, аналізи та широкий спектр діагностики.

Для поліклінік, які увійдуть до програми Безкоштовна діагностика в держбюджет на наступний рік закладено додаткове до субвенції фінансування – 2 млрд грн.

Наголошувалося, що для успішної реалізації планів 2019 року і подальшого реформування галузі нагальним завданням стає тотальна комп’ютеризація – забезпечення комп’ютерами робочі місця всіх спеціалістів поліклінік.

 ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПАЦІЄНТІВ ЛІКАМИ

Програма «Доступні ліки» в 2019 році продовжує бути пріоритетом Уряду. В наступному році українці й надалі отримуватимуть ліки від серцево-судинних захворювань, діабету другого типу та бронхіальної астми безоплатно або з незначною доплатою. На це у проекті бюджету Уряд передбачив 1 млрд грн. Причому обов’язки по відшкодуванню вартості відпущених лікарських засобів аптечним закладам буде покладено безпосередньо на Нацслужба здоров’я.

У сфері державних закупівель ліків і медичних виробів протягом 2018-2020 років МОЗ України втілюватиме зміни, щоби для кожного препарату підібрати найоптимальніший і зручний шлях «доставки» до пацієнта. До кожного з майже 500 препаратів і більше 700 медичних виробів, що їх зараз закуповує держава централізовано, планується застосувати один із трьох основних інструментів: розширення «Доступні ліки», включення у вартість послуги, централізовані закупівлі через Центральну закупівельну агенцію.

ІНШІ СКЛАДОВІ ТРАНСФОРМАЦІЇ МЕДИЧНОЇ СФЕРИ

Впродовж 2019 року також планується вирішити інші важливі питання, що стоять у порядку денному. Насамперед, розвиток системи екстреної медичної допомоги (базовими регіонами визначено Вінницьку, Донецьку, Одеську, Полтавську, Тернопільську та м. Київ). Передбачено забезпечення сучасних матеріально-технічних умов та підвищення кваліфікації бригад до рівня світових стандартів надання екстреної медичної допомоги.

Відбудуться суттєві зміни у медичній освіті. З метою поліпшення якості освіти лікаря запропонована Стратегія розвитку медичної освіти. Нові умови вступу на медичні спеціальності дозволять відбирати в виші кращих абітурієнтів. З 2019 року буде запроваджено комплексну атестацію знань студента – єдиний державний кваліфікаційний іспит (ЄДКІ). Цей сучасний інструмент оцінювання унеможливить корупцію і сприятиме випуску з закладів вищої освіти кваліфікованих лікарів.

Детальніше про план медичної реформи  читайте тут

Адміністрація поліклініки нагадує про необхідність підписання декларації на надання первинної медичної допомоги. Як уже повідомлялось, це можна зробити, звернувшись безпосередньо до обраного за Вашим бажанням лікаря-терапевта. При собі необхідно мати паспорт, ідентифікаційний код та мобільний телефон. Пам’ятайте! Підписуючи декларацію, Ви закладаєте передумови для покращення медичного обслуговування та якості медичних послуг!


  • інформатор, реєстратори +38 (057) 725-11-40, 
    +38 (057) 725-11-41

  • приймальня директора +38 (057) 725-11-51

  • поліклініка №8 у соцмережах

  • © 2016- КНП «Міська поліклініка №8»  ХМР

  • пр. Перемоги, 53, м. Харків, 61174, Україна

При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання обов’язкове

Запись на прием
222