Skip to main content
пр. Перемоги, 53 м. Харків, 61174 +38(057) 725-11-40, +38(057) 725-11-41

Весняний авітаміноз

Про таку актуальну проблему, як авітаміноз, ми згадуємо кожної весни. Про особливості цього явища та заходи, зо допомагають  зберегти добре  самопочуття розповідає завідуюча денним стаціонаром КУОЗ «Харківська міська поліклініка №8» Валентина Повзик.

На стику зими та весни у багатьох людей починають виникати певні характерні симптоми. Людям важко прокинуться вранці, сонливість супроводжує протягом дня. Можливі запаморочення, людині важко концентруватися на чомусь. Спостерігається розсіяність, млявість. Перепади настрою без видимих причин. Емоційна лабільність та дратівливість, навіть, через найменші дрібниці. Можуть виникати зміни і зі сторони шкіри, а саме надмірна сухість, тріщинки, почервоніння в кутиках рота, лущення шкіри. А ще часті застуди та нездужання.

Як рятуватися від авітамінозу

По-перше, треба вживати багато рідини. Орга­нізм потребує задовільної гідратації і вже, навіть, це може стати запорукою кращого самопочуття.

Раціон харчування має бути різноманітним та збалансованим. У приготуванні їжі використо­вуйте продукти, які містять необхідні речовини.

Ріпчаста цибуля має вітамін С, вітамін РР і ві­таміни групи В, а також каротин. Рекомендовано використовувати не менше 600-700 гр. на місяць.

Часник має вітаміни А, В, С, О. Також містить ефірні олії, цинк, сірку, мідь, кальцій, калій. У ма­лій кількості в часнику є залізо і селен, які за впли­вом на організм близькі до вітаміну Е.

Білокачанна капуста багата на мікроеле­менти і понад десяток амінокислот.

Квашена капуста містить вітаміни С, В2, РР при квашенні переходять у росол.

Броколі і цвітна капуста містять і мікроеле­менти, і вітаміни.

Буряк багатий на вітаміни С, Вg, К. Сприяє усуненню ознак втоми і депресії. Також містить В1, В5, В6, РР, Е, провітамін, магній, цинк і кальцій.

Морква багата на В1, В2, В6, С, РР, Е, мікро­елементи і мінеральні солі. Містить бета-каротин. Сприяє покращенню зору, запобігає розвитку анемії, сприятливо впливає на стан крові.

Огірки і помідори містять багато вітамінів і мікроелементів. Незважаючи на те, що при со­лінні велика кількість корисних речовин втрача­ється, рекомендовано вживати навіть у такому вигляді.

Перелік додаткових корисних продуктів

Фрукти: цитрусові, яблука (перевага), вишня.

Ягоди: смородина, полуниця, малина, аґрус.

У замороженому вигляді практично не втрача­ють користі.

Горіхи: кедрові, грецькі, фундук, насіння со­няшника і гарбуза (вітаміни А, В15, Е). Але горіхи висококалорійні і важко стравні, тому важливо не переборщити з кількістю.

Ще вітамін А – це печінка, риб’ячий жир, сир, курячі жовтки. В12 – морська риба, м’ясо птиці. D жирна риба, ікра.

В жодному разі не забувайте про заняття спортом та прогулянки. Гарний настрій, позитивні емоції та налаштування також активізують ваші обмінні процеси.

За потреби вживайте додаткові вітамінні комплекси. Про авітаміноз треба пам’ятати ще до його настання.

У сучасному світі авітаміноз не повинен става­ти за заваді нормальній життєдіяльності нашого організму.


  • інформатор, реєстратори +38 (057) 725-11-40, 
    +38 (057) 725-11-41

  • приймальня директора +38 (057) 725-11-51

  • поліклініка №8 у соцмережах

  • © 2016- КНП «Міська поліклініка №8»  ХМР

  • пр. Перемоги, 53, м. Харків, 61174, Україна

При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання обов’язкове

Запись на прием
222