Skip to main content
пр. Перемоги, 53 м. Харків, 61174 +38(057) 725-11-40, +38(057) 725-11-41

Профілактика бурситу

Бурсит — це запальне захворювання синовіальних сумок, що супроводжується підвищеним утворенням і накопиченням у їх порожнинах ексудату. Причинами цієї хвороби є забиття, подряпини, дрібні рани і вторинне інфікування синовіальної сумки гноєтворними мікробами.

Для профілактики бурситу, потрібно:

  1. Своєчасне звернення до лікаря;
  2. Дезінфекція подряпин, саден, дрібних поранень, потертостей антисептиками;
  3. Своєчасне придушення запалення;
  4. Уникання перевантажень;
  5. Корекція деформованих суглобів;
  6. Дієтичне харчування.
  7. Заняття спортом з урахуванням індивідуального індексу здоров’я.

Відразу обробляючи рани знезаражуючими розчинами, можна істотно зменшити ризик виникнення інфекційного захворювання. Якщо є вогнище запалення, є велика ймовірність того, що воно пошириться далі з лімфою і кров’ю. Своєчасно пригнічуючи хворобу, можна уникнути багатьох ускладнень.

Людям, яким призначенно носіння особливих моделей взуття, використання спеціальних устілок або вкладок, не можна нехтувати рекомендаціями фахівців.

Ортопедичне лікування завжди складний і розтягнутий в часі процес. У важких випадках потрібне хірургічне втручання.

Тим, чия професія пов’язана з постійними навантаженнями на суглоби, потрібно по можливості берегти їх. Підкладати м’які подушки під коліна або лікті, носити спеціальні захисні пов’язки, робити перерви з невеличкою розминкою. Перед сильними навантаженнями обов’язково «розігрівати» суглоби спеціальним комплексом вправ. Перед виконанням будь-яких вправ необхідна розтяжка: легка — помірна — повна. Рекомендовані спортивна ходьба, біг підтюпцем, робота з гантелями і плавання.

Нерідкі випадки, коли виявивши набряклість, хворий нічого не робить, продовжує жити за принципом «саме пройде». Набряк спадає. Але зазвичай це лише показник початку хронічної стадії хвороби.

Здоров’я – це найбільший скарб людини. Нехтуючи лікуванням, можна спровокувати поширення інфекції по всьому організму, тому потрібно своєчасно звертатись до лікаря та не нехтувати рекомендаціями фахівця.

Максим Костюк, лікар-травматолог КЗОЗ «Харківська міська поліклініка №8


  • інформатор, реєстратори +38 (057) 725-11-40, 
    +38 (057) 725-11-41

  • приймальня директора +38 (057) 725-11-51

  • поліклініка №8 у соцмережах

  • © 2016- КНП «Міська поліклініка №8»  ХМР

  • пр. Перемоги, 53, м. Харків, 61174, Україна

При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання обов’язкове

Запись на прием
222