Профілактика ботулізму

В сезон домашнього консервування необхідно дотримуватися елементарних правил, щоб уникнути такого загрозливого захворювання, як ботулізм. Про них нагадує завідувач  відділення профілактики КЗОЗ «Харківська міська поліклініка №8» Нателла Шаданія.

Найголовніше – це дотримання санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні харчових продуктів.

Причина ботулізму – вживання в їжу копченої риби, консервів, м’ясної тушонки, особливо приготованих e домашніх умовах з недотриманням гігієнічних вимог.

В сезон домашнього консервування, щоб уникнути можливого захворювання на ботулізм, необхідно дотримуватися елементарних правил:

  • Ретельно мийте посуд, овочі та фрукти;
  • Обов’язково стерилізуйте готові для зберігання продукти;
  • Використовуйте лише рекомендовані концентрації солі та кислоти, що перешкодить накопиченню токсинів;
  • Зберігайте домашні заготовки при оптимально низькій температурі;
  • Зберігайте страви з грибів в емальованому посуді на холоді не більше 24 годин;
  • Не купуйте та не вживайте консервовані продукти в банках зі здутою кришкою.

Щоб запобігти хорчовому отруєнню:

  1. Слід уникати придбання у випадкових осіб, в місцях, не пристосованих для торгівлі, рибних, м’ясних і молочних продуктів, консервів, кулінарних і кондитерських виробів;
  2. Перед вживанням м’ясні, рибні і молочні продукти слід прокип’ятити;
  3. Продукти, що швидко псуються, слід тримати тільки в холодильнику і слідкувати за терміном їх зберігання.

При перших ознаках отруєння негайно звертайтесь до лікаря!

Теги: ,

Роздрукувати Роздрукувати
Запись на прием
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
http://8pol.city.kharkov.ua/?feed=rss2
222