- Харківська міська поліклініка №8 - https://8pol.city.kharkiv.ua -

Профілактика ботулізму

В сезон домашнього консервування необхідно дотримуватися елементарних правил, щоб уникнути такого загрозливого захворювання, як ботулізм. Про них нагадує завідувач  відділення профілактики КЗОЗ «Харківська міська поліклініка №8» Нателла Шаданія.

Найголовніше – це дотримання санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні харчових продуктів.

Причина ботулізму – вживання в їжу копченої риби, консервів, м’ясної тушонки, особливо приготованих e домашніх умовах з недотриманням гігієнічних вимог.

В сезон домашнього консервування, щоб уникнути можливого захворювання на ботулізм, необхідно дотримуватися елементарних правил:

Щоб запобігти хорчовому отруєнню:

  1. Слід уникати придбання у випадкових осіб, в місцях, не пристосованих для торгівлі, рибних, м’ясних і молочних продуктів, консервів, кулінарних і кондитерських виробів;
  2. Перед вживанням м’ясні, рибні і молочні продукти слід прокип’ятити;
  3. Продукти, що швидко псуються, слід тримати тільки в холодильнику і слідкувати за терміном їх зберігання.

При перших ознаках отруєння негайно звертайтесь до лікаря!