- Харківська міська поліклініка №8 - https://8pol.city.kharkiv.ua -

Ви все ще палите? Відмовтеся від куріння раз і назавжди!

Міжнародний день відмови від куріння,  заснований Американським онкологічним суспільством у 1977 році, відзначається громадськістю кожен третій четвер листопада. Цей День покликаний звернути увагу людей на згубну шкоду тютюнової залежності, залучити до боротьби з курінням лікарів усіх спеціальностей, проводити профілактичні та просвітницькі заходи серед населення.       

Лікар-онколог КЗОЗ “Харківська міська поліклініка №8” Михайло Бабічев підготував публікацію, яка містить переконливі аргументи про шкоду куріння і є закликом замислитися про цю згубну звичку тих, хто приохотився до куріння і не замислюється про шкоду, яку вона приносить їх власному здоров’ю та здоров’ю оточуючих людей.

Як відзначалося на міжнародному семінарі лікарів-пульманологів, що проходив у Римі, куріння щорічно стає причиною смерті 4 млн. землян. Причому 65 відсотків з них – жителі розвинутих країн. У Європі по числу курців лідирує Греція – 40 відсотків населення. Найбільш благополучною вважається Швеція – 20 відсотків. За даними Київського центру здоров’я в Україні від хвороб, викликаних курінням, щороку помирає більше 120 тисяч людей.

Нікотинова залежність – серйозна загроза для організму людини. Інформацію про шкоду куріння переконливо демонструє той факт, що у тютюновому димі присутні більше 4000 хімічних речовин, з яких 250 є фармакологічно активними, токсичними, мутагенними, а більше 50 – канцерогенними.

Шкода куріння проявляється, передусім, у зниженні опірності організму курця до нових захворювань і погіршенні течії вже наявних захворювань. У організмі людини немає жодного органу або системи, на які б не чинив руйнівного впливу тютюновий дим і його компоненти.

–  –  По даним ВООЗ, у всьому світі куріння є причиною 90% смертей від раку легенів, 75% – від хронічного бронхіту, який виникає у 88 % курців.

Статистичні дані свідчать, що у віці 20-29 років палить кожна четверта дівчина. Не відмовляється від шкідливої звички навіть під час вагітності кожна третя.

Рак легенів – важка онкологія, що характеризується надзвичайно високою летальністю. Смертність від нього підвищується прямо пропорціонально числу щодня викурюваних сигарет. Люди, які викурюють до 10 сигарет за день, страждають раком легенів у 10 разів частіше, ніж некурящі, а ті, хто викурюють 40 сигарет і більш – у 30 разів.

Не виключено виникнення ракових пухлин нижньої губи, порожнини рота, гортані, бронхів. Доведено, що рак нижньої губи розвивається переважно у людей, що палять трубки або що використовують мундштуки. Температура горіння тютюну в трубці нижча, ніж в сигареті, і канцерогенні речовини утворюються в менших кількостях. Але, накопичуючись на стінках трубки (мундштука), канцерогени витікають з них і постійно подразнюють шкіру губи, що призводить до злоякісних новоутворень.

У 25 відсотках випадків куріння викликає ішемічну хворобу серця, у 75 відсотків – хронічний бронхіт, у 90 відсотків – рак легенів. Крім того, тютюн стає причиною ще більше 20 інших недугів. Серед них виразкова хвороба щлунку, гастрит, рак трахеї, печінки, сечового міхура, а також облітеруючий ендартеріїт, який нерідко призводить до гангрени і ампутації ніг. Куріння також негативно позначається на потенції.

Лікарі стурбовані тим, що діти починають палити вже з 13 років.  За прогнозами фахівців, якщо цю тенденцію не зупинити, то через 30 років від тютюну у світі щорічно помиратимуть близько 10 млн людей.

Безпечного рівня дії тютюнового диму – не існує! – попереджає Михайло Бабичев. – Вдихання вторинного тютюнового диму (так зване пасивне куріння) заподіює таку ж шкоду здоров’ю, як і безпосереднє вживання тютюну в будь-якій формі.

Радіус впливу сигаретного диму – більше 5 метрів. Отже, якщо людина палить у квартирі на другому поверсі, дим завдає шкоди мешканцям першого і третього. А година перебування у задимленому приміщенні рівносильна 4 викуреним сигаретам.

Щорічно в Міжнародний день без тютюну проводяться всілякі акції, що закликають курців покінчити з небезпечною для здоров’я звичкою. Заохочувальні призи, які організатори заходів обіцяють за відмову від куріння, примушують багатьох спробувати протягом декількох днів протриматися без нікотину. Наприклад, в Києві почалася акція, учасники якої можуть отримати мобільні телефони або інші призи.

А в Іспанії першим 100 тисячам курців, що знайшли в собі сили відвикати від згубної пристрасті, обіцяють по 50 песет (близько 250 доларів). На думку автора програми, ця сума повинна покрити вартість нікотинових пластирів, жуйок, льодяників і антидепресантів, які потрібні тим, що кидають палити. Для держави це набагато дешевше, ніж платити за лікування від хвороб, викликаних споживанням тютюну. Якщо результат буде обнадійливим, уряд Іспанії готовий продовжити експеримент наступного року, збільшивши число його учасників до 6 млн людей.

imagesВідмовіться від куріння раз і назавжди, і Ви збережете своє здоров’я, здоров’я своїх дітей і оточення!

У м. Харкові кваліфікована медична допомога надається у КУОЗ “Харківська обласна клінічна наркологічна лікарня” за адресою вул. Вятская 1; у КУОЗ “Харківський обласний наркологічний диспансер” за адресою вул. Очаківська 15; а також фахівцями наркологічних кабінетів комунальних установ охорони здоров’я міста за місцем проживання.