Skip to main content
пр. Перемоги, 53 м. Харків, 61174 +38(057) 725-11-40, +38(057) 725-11-41

Втомилися від сірості і недоліку сонячного світла? Шукайте альтернативу!

Проблема нестачі сонячних променів у період пізньої осені, на думку фахівців, не є надуманою. І оскільки будь-яка проблема вимагає рішення, то варто пошукати варіанти їхньої заміни (нехай навіть часткового). Завідувачка неврологічним відділенням КЗОЗ “Харківська міська поліклініка №8”, лікар вищої категорії Вікторія Хромова рекомендує почерпнути корисні  поради з публікації газети «Сьогодні» і пропонує відвідувачам сайту ознайомитися з її змістом.

Навіщо нам світло: головні причини
Ось лише короткий перелік заслуг сонця у формуванні нашого самопочуття і зовнішнього вигляду.

  • Для сяючої шкіри і посмішки

                  Близько 70% необхідного організму людини вітаміну Д синтезується при попаданні сонця на шкіру. Його дефіцит веде до лущення шкіри, погіршення стану волосся і нігтів. Крім того, без вітаміну Д неможливе засвоєння кальцію. З цієї причини восени і зимою до стоматолога ми починаємо ходити частіше: зубна емаль стоншується, що веде до виникнення карієсу.

  • Проти нудьги і ожиріння

                                Від регулярності і об’ємів отримуваної нами сонячної енергії залежать функції гормональної системи. А вона безпосередньо пов’язана з роботою центральної нервової системи. Через те в малосонячну пору року у багатьох розвивається нудьга.

                            Крім того, коли гормональну систему лихоманить, то не в тому об’ємі виробляється соматотропін – гормон, який бере участь у нормалізації ваги. Ось чому багато з нас в осінньо-зимовий період безпричинно обростають жирком.

  • Для збереження молодості

                    Також соматотропін – це гормон росту. І ви, напевно, помічали, що дітки нестримно ростуть саме влітку, коли з лишком приймають сонячні ванни.

Цей же гормон бере участь у процесі регенерації шкіри. Саме через це не в останню чергу у весняно-літній період ми стаємо гарнішими.

  • Ворог простуд і втрати тонусу

                        Сонячне світло активізує усі процеси в головному мозку людини. Зокрема, злагодженість функцій імунної (і влітку ми дійсно хворіємо рідше в рази не лише завдяки теплу) і серцево-судинної системи (згадайте, яку млявість ви відчуваєте у похмурий день).

  • Від безсоння і поганого настрою

                                          Виробітку дофаміна і серотоніна – гормонів задоволення і радості – також справа рук Ярило. Серотонін до того ж є “сировиною” для синтезування мелатоніна – гормону, завдяки якому людина блаженно засинає і міцно спить. Ось чому восени, незважаючи на сонливість, яку навівають дощ і тужливий вітер, увечері нерідко до нас підкрадається безсоння.

Чим заповнити соняний днфіцит

                      Існує декілька простих дій, які допоможуть вам перенести без особливих втрат період, коли нам так не вистачає сонця.

  • Вимийте вікна і не пропускайте сонячних ванн

                              Гуляйте на вулиці якомога більше в рідкі  сонячні дні. Не бійтеся відмінити заради цього справи: з вказаних вище причин ваш тонус стане вищим, голова – яснішою, і з’явиться більш бойовий настрій. А значить, питання ви вирішите набагато швидше, ніж сьогодні, і з меншими втратами своїх ресурсів.

                            Від споглядання сонячного світла через вікно ви не отримаєте вітаміну Д, а ось інші бонуси – запросто. Тому вимийте вікна і приберіть з підвіконня високі квіти: пил не пропускає в приміщення до 30% світла. Стільки ж його не потрапляє до вас із-за створюваних розкішними гілками “сутінків”.

  • Включіть до свого раціону банани та індичку

                    Щодня у вашому меню має бути: два банани, чотири яблука, жменя чорносливу, чверть ананаса або шматочок (з долоню) індички (краще відвареної або приготованої в духовці), шість шматочків чорного шоколаду. Ці продукти – джерела серотоніна, або містять речовини-попередники гормону радості.

  • Їжте рибу, горіхи і пийте молоко

                      Для збільшення в організмі кількості вітаміну Д з’їдайте щодня пару шматочків слабосолоної морської риби, 150 г нежирного м’яса (телятина, курка, кролятина), одне яйце. Щоб збільшити рівень кальцію, випивайте дві склянки молока, кефіру або йогурт і зїжте жменю чищених горіхів (будь-яких, але сирих).

  • Ні дня без спорту і цитрусових

                  Фізична активність допомагає нам скинути адреналін (гормон стресу), що вирівнює настрій і стимулює вироблення дофаміну. Тому щодня у вашому розпорядку має бути спорт (будь-який, не менше 40 хвилин). А для підтримки імунної системи щодня їжте по 200 г апельсинів, мандаринів, грейпфрутів, по 100 г спаржі, буряка, капусти, і нехай жодна вечеря не обходиться у вас без сирої цибулини і морсу з калини. Аскорбінова кислота бере участь у виробленні інтерферону – білку, що відбиває атаки вірусу. При цьому в організмі вона не накопичується, тому не пропускайте “прийом” вказаних продуктів.

Помаранчевий шарф і жасмин

Якщо настрій нестримно падає – влаштуйте собі сеанс ароматерапії з ефірними оліями, вдихання яких покращує тонус і настрій. Це масла ладану, лимону, грейпфрута, жасмину, мускатної шавлії, сандала, іланг-ілангу, герані, апельсина, безсмертника.

Оточіть себе речами жовтого, помаранчевого і коралового кольорів: вони підтримають сонячний настрій. Це можуть бути одяг, аксесуари, посуд, канцелярське приладдя, диванна подушка або білизна.


  • інформатор, реєстратори +38 (057) 725-11-40, 
    +38 (057) 725-11-41

  • приймальня директора +38 (057) 725-11-51

  • поліклініка №8 у соцмережах

  • © 2016- КНП «Міська поліклініка №8»  ХМР

  • пр. Перемоги, 53, м. Харків, 61174, Україна

При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання обов’язкове

Запись на прием
222