- Харківська міська поліклініка №8 - https://8pol.city.kharkiv.ua -

Кардіотокографія при вагітності – оцінка внутрішньоутробного стану плоду

Кардіотокографія плоду (КТГ) – метод функціональної діагностики, який застосовується для оцінки внутрішньоутробного стану плоду під час вагітності та пологів і проводиться фетальным монітором. Він заснований на оцінці частоти серцебиття плоду і їх змін залежно від скорочень матки та руху плоду.

Кардіотокографія – важливий складник комплексної оцінки стану плоду разом з УЗД і допплерометрією. За допомогою цієї процедури лікарі реєструють маткові скорочення і серцебиття малюка, що ще не з’явився на світ. КТГ дозволяє виявити які-небудь проблеми і своєчасно почати їх вирішувати.

Застосовувати КТГ можна починаючи з 28-30-го тижня вагітності, проте отримати якісний запис для правильної характеристики стану плоду можна тільки з 32-го тижня, оскільки у цьому терміні відбувається становлення циклу активність-спокій, коли рухова активність плоду регулярно змінюється режимами відпочинку. У середньому тривалість сну плоду складає 30 хв., це треба враховувати при проведенні та оцінці результатів дослідження, щоб уникнути помилкових висновків.

Оптимальним часом доби для проведення кардіотокографічного дослідження плоду, коли найбільшою мірою проявляється його біофізична активність, є час з 9.00 до 14.00 і з 19.00 до 24.00 годин. КТГ небажано проводити натщесерце або протягом 1,5-2 годин після їжі, а також під час або протягом години після прийому глюкози. Це пов’язано з тим, що організм плоду безпосередньо залежить від матері, і зміна рівня глюкози в її крові може впливати на його рухову активність і здатність реагувати на зовнішні подразники.

Як проводиться кардіотокографія? За допомогою фетального монітора, спеціальним датчиком виробляється реєстрація частоти і ритму серцебиття плоду. Оцінюється зміна частоти сердечного ритму у відповідь на рухи плоду або маткові скорочення. Рухи плоду відзначаються  самою вагітною за допомогою спеціальної кнопки.

При аналізі КТГ враховують такі показники:

Крім того, подібне дослідження можна проводити і під час пологів. У цей період  КТГ проводиться не менше ніж за 20 хвилин і/або впродовж 5 схваток. При змінах стану породіллі і плоду тривалість дослідження визначається лікарем.

Метод КТГ має декілька безперечних переваг. По-перше, завдяки цій процедурі можна дізнатися про стан плоду і характер пологової діяльності, швидко виявити наявні проблеми і знайти шляхи їх рішення, а по-друге, коли роблять КТГ при вагітності, не виникає ніяких неприємних відчуттів. Процедура абсолютно безпечна для матері і плоду.

-жкУ розпорядженні лікарів жіночої консультації КЗОЗ «Харківська міська поліклініка №8» є сучасний фетальный монітор, який дозволяє проводити кардіотокографію  вагітним жінкам, оцінювати стан внутріутробного плоду. Майбутня матуся сама бере активну участь у дослідженні – вона відмічає епізоди ворушінь плоду, чує сердечний ритм, що сприятливо позначається на її настрої і стані душевного спокою.

Направлення на дослідження видається лікарем акушером-гінекологом і проводиться у спеціально обладнаному кабінеті жіночої консультації.

Ми бажаємо Вам сприятливої течії вагітності та пологів!

Тетяна Касьяненко, лікар акушер-гінеколог КЗОЗ “ХМП №8”