- Харківська міська поліклініка №8 - https://8pol.city.kharkiv.ua -

Анатомія хвороби: вегетосудинна дистонія

Медичний термін вегетосудинна дистонія (ВСД) відомий багатьом пацієнтам, при цьому далеко не всі інформовані про його зміст. Це можна легко виправити, ознайомившись з інформацією завідувачкий 2-м терапевтичним відділенням КЗОЗ “Харківська міська поліклініка №8”, лікаря-терапевта вищої кваліфікаційної категорії Ніни Струкової.

Вегетосудинна дистонія (ВСД) – назва комплексу симптомів, що характеризують вегетативну дисфункцію серцево-судинної системи. Вегето-судинна дистонія не є, власне, самостійним захворюванням. Під цим діагнозом можуть приховуватися захворювання ендокринної системи, центральної нервової системи (ЦНС), порушення кровообігу, враження серця, стреси і навіть психічні розлади. Сучасніші назви вегето-судинної дистонії  соматоформна вегетативна дисфункція (СВД) або нейроциркулярна дистонія (НЦД).

Термін “дистонія” дослівно означає порушення тонусу судин. У основі цього захворювання лежить зміни взаємодії нервової, ендокринної і судинної систем. Вегетосудинна дистонія характерна для людей молодого віку, але її слід розцінювати як чинник ризику розвитку гіпертонії, ішемічній хворобі серця та інших судинних проблем у старшому віці.

Причини ВСД різноманітні:

Симптоми ВСД

Залежно від того, як проявляється дистонія, розрізняють наступні її види:

Хворих ВСД часто турбують головні болі, слабкість, перепади настрою, що примушує їх звертатися до лікаря-невропатолога, кардіолога, і часто приймати різні медикаментозні препарати. Це також знижує якість життя пацієнта і погіршує його працездатність. Наявність дистонії у молодому віці служить сигналом того, що з часом це захворювання може перерости у важкі судинні проблеми, що вимагають постійного прийому препаратів.

Якщо людина знає про наявні у нього проблеми з функціонуванням вегетативної нервової системи, то головне пам’ятати, що напад ВСД не несе загрози життя, а страх лише посилює його перебіг. При затяжному кризі необхідно терміново звертатися до лікаря.
НЕ ЗАЙМАЙТЕСЯ САМОЛІКУВАННЯМ!