- Харківська міська поліклініка №8 - https://8pol.city.kharkiv.ua -

АНАЛІЗ МОКРОТИННЯ: ВІДДЗЕРКАЛЕННЯ ПРОЦЕСІВ  У ЛЕГЕНЯХ ТА ДИХАЛЬНИХ ШЛЯХАХ

У процесі діагностики та лікування низки захворювань легень та дихальних шляхів лікарі призначають проведення аналізу мокротиння.  Якість досліджень значною мірою залежить від того, наскільки правильно збирається мокротиння. Про всі важливі нюанси цього процесу розповідає завідувач клініко-діагностичної лабораторії КНП «Міська поліклініка №8» ХМР Тетяна Ішуткіна.

Мокротиння – це патологічний продукт, який виділяється з легенів і дихальних шляхів (трахеї та бронхів) при їх захворюваннях.

Для чого потрібне дослідження мокротиння?

 Мікроскопічне дослідження мокротиння дає можливість діагностувати патологічні процеси в легенях та дихальних шляхах, визначити характер патологічного процесу, спостерігати в динаміці за станом дихальних шляхів пацієнтів з хронічними захворюваннями, а також оцінювати ефективність лікування.

Зверніть увагу!

Якісний клінічний зразок мокротиння – це нещодавно зібране мокротиння з бронхіального дерева, з мінімальними домішками слини і слизу з носоглотки. Оптимальна кількість зібраного для аналізу мокротиння повинна скласти 3-5 мл.

Як правильно зібрати мокротиння

Зверніть увагу!

Дослідження мокротиння проводиться кваліфікованими фахівцями клініко-діагностичної лабораторії КНП «Міська поліклініка №8» ХМР за направленням лікарів-терапевтів Центру ПМСД.
Звертатися до кабінету №311 (3-й поверх) з понеділка по п’ятницю
з 07.00 до 09.00.

На знімку: Тетяна Ішуткіна, завідувач клініко-діагностичною лабораторією КНП “МП №8” ХМР