Skip to main content
пр. Перемоги, 53 м. Харків, 61174 +38(057) 725-11-40, +38(057) 725-11-41

АРТЕРІАЛЬНА ГІПЕРТОНІЯ ПРИЗВОДИТЬ ДО СЕРЙОЗНИХ УСКЛАДНЕНЬ

Щорічно, починаючи з 2005 року в усьому світі в другу суботу травня з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я у співпраці зі Всесвітньою лігою боротьби з гіпертонією проводиться Всесвітній день боротьби з гіпертонією. В період        2013-2018 рр. тема Всесвітнього дня боротьби з гіпертонією – «Знай цифри свого артеріального тиску!».

Метою проведення цього Дня є інформування населення про важливість своєчасного виявлення та лікування гіпертонії, її можливих серйозних ускладнень, а також про заходи профілактики даного захворювання.

Поширеність гіпертонії у світі складає близько 40% серед усіх серцево-судинних захворювань. Усього налічується до 1,5 мільярда людей, які страждають на артеріальну гіпертонію, однак, майже половина з них не підозрює про свою недугу. Це найбільш значущий фактор ризику смерті в усьому світі.

За даними статистики у м. Харкові за станом на 01.04.2018 р. зареєстрований   124 881 хворий на гіпертонічну хворобу (за аналогічний період 2017 р. – 125 496), вперше виявлено 7 165 хворих (у 2017 р. – 7 469). Захворюваність на гіпертонічну хворобу склала 573,6 на 100 тис. населення (в 2017 р. – 601,9 на 100 тис. населення), відзначається зниження показника на 4,7%.

Артеріальна гіпертонія (АГ, гіпертензія, гіпертонічна хвороба) – мультифакторне захворювання, що має генетичну схильність і характеризуються стійким, хронічним підвищенням систолічного (більше 140 мм рт.ст.) і діастолічного (більше 90 мм рт.ст.) артеріального тиску. Про стійке підвищення тиску говорять в тому випадку, якщо воно спостерігається при повторних вимірах не менше ніж 2-3 рази в різні дні протягом декількох тижнів.

До факторів ризику, які можуть спровокувати розвиток гіпертонічної хвороби відносять:

– спадкова схильність;

– вік (старше 50 років) і стать (ризик розвитку гіпертонії у жінок молодого та середнього віку нижче, ніж у чоловіків);

– надмірна вага внаслідок порушення обміну речовин, ендокринних захворювань, малорухливого способу життя;

– підвищений рівень холестерину в крові;

– стрес протягом тривалого періоду;

– наявність супутніх захворювань (цукровий діабет, подагра, ревматоїдний артрит), а також перенесені черепно-мозкові травми, інфекційні захворювання;

– шкідливі звички – зловживання спиртним, тривалий стаж куріння;

– вживання кухонної солі в кількості, що перевищує фізіологічну норму.

Про наявність підвищеного артеріального тиску свідчать наступні симптоми: головні болі, запаморочення; шум у вухах; прискорене серцебиття, болі в області серця; задишка; порушення зору – мушки перед очима, туман, пелена; нудота, блювота; почервоніння обличчя, озноб, пітливість, тривога, дратівливість, зниження працездатності.

Приблизно у третини хворих артеріальною гіпертонією захворювання ускладнюється гіпертонічними кризами, що характеризуються раптовим вираженим підвищенням артеріального тиску (до 220/120 мм рт. ст. і вище). Гіпертонічні кризи супроводжуються не тільки нейровегетативними розладами, а й серйозними, органічними змінами в організмі, перед усім, в головному мозку, серці, нирках і т. д.

Спровокувати його можуть стресові стани, фізичне навантаження, припинення прийому гіпотензивних препаратів. Під час нападу людина може відчувати сильний головний біль, порушення зору (аж до часткового випадання полів зору), нудоту, іноді блювоту, відчуття жару,  стискаючі болі за грудиною, задишку.

Крім того, артеріальна гіпертонія може призвести до серйозних ускладнень, а саме: інсульт, інфаркт міокарда, атеросклероз, серцева недостатність, ниркова недостатність, хронічне порушення мозкового кровообігу, ускладнення цукрового діабету і т.д.

Імовірність розвитку артеріальної гіпертонії та її ускладнень може бути зведена до мінімуму при підтримці правил здорового способу життя:

  • відмовтеся від куріння, зловживання спиртними напоями;
  • уникайте стресових ситуацій, нервового напруження;
  • робіть зарядку, виберіть зручний вид фізичної активності, бажано на свіжому повітрі (їзда на велосипеді, біг, ходьба);
  • підтримуйте нормальну вагу тіла та правильно харчуйтеся: обмежте калорійність раціону до 1800 ккал/добу, приймайте їжу дрібно 4-5 разів на день з останнім прийомом за 3 – 4 години до сну, обмежте жири тваринного походження та легкозасвоювані вуглеводи, щоденний раціон повинен включати овочі та фрукти.

Своєчасне виявлення артеріальної гіпертонії дає можливість уникнути ускладнень. Особи, які страждають на гіпертонію, повинні постійно контролювати свій стан, а саме:

  • регулярний контроль артеріального тиску;
  • контроль вмісту цукру в крові, рівня холестерину в крові і рівня альбуміну в сечі;
  • дотримання медичних рекомендацій, регулярний і своєчасний прийом лікарських засобів. Кількість і дози препаратів для нормалізації тиску визначає тільки лікар з урахуванням рівня артеріального тиску і наявності супутніх захворювань;
  • зменшення споживання солоної їжі. Добова норма солі для хворого з артеріальною гіпертонією становить не більше 5 г, а у віці старше 60 років – 3 г.

У Харкові кваліфікована медична допомога хворим з артеріальною гіпертонією надається в КЗОЗ «Харківська міська клінічна лікарня № 8», за адресою: вул. Салтівське шосе, 266 г, тел. 725-11-12.


  • інформатор, реєстратори +38 (057) 725-11-40, 
    +38 (057) 725-11-41

  • приймальня директора +38 (057) 725-11-51

  • поліклініка №8 у соцмережах

  • © 2016- КНП «Міська поліклініка №8»  ХМР

  • пр. Перемоги, 53, м. Харків, 61174, Україна

При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання обов’язкове

Запись на прием
222