- Харківська міська поліклініка №8 - https://8pol.city.kharkiv.ua -

Безоплатне лікування пневмонії у програмі медичних гарантій. роз’яснення НСЗУ 12.11.22

12 листопада відзначається Всесвітній День боротьби з пневмонією, тож сьогодні розповідаємо про лікування цього захворювання у Програмі медичних гарантій.  

Збудниками пневмонії можуть бути віруси, бактерії, грибки чи інші мікроорганізми. Незалежно від причини захворювання, його лікування є безоплатним для пацієнта у тих лікарнях, які уклали договір з Національною службою здоров’я України.

Пневмонія – це гострий інфекційний запальний процес у легенях. Через нього пошкоджується легенева тканина і виникають проблеми з диханням.

Симптоми пневмонії схожі на звичайну застуду або ГРВІ — кашель, утруднене дихання, висока температура, загальна слабкість, пітливість і тремтіння, втрата апетиту, біль у грудях, який посилюється при диханні та кашлі. Тому важливо не діагностувати захворювання самостійно, а звернутися до лікаря, з яким укладена декларація. Люди які переїхали через бойові дії, можуть звернутися за допомогою у будь-який центр первинної медичної допомоги за новим місцем перебування.

Сімейний лікар огляне пацієнта і за потреби випише направлення на додаткові аналізи, обстеження, чи на консультацію до спеціаліста, наприклад, пульмонолога.

Маючи направлення, пацієнт може отримати послугу у медзакладах, які підписали договір з Національною службою здоров’я на пакет амбулаторної допомоги.

Адреси таких медзакладів нададуть за телефоном контакт-центру 16-77.

Якщо стан пацієнта вимагає госпіталізації, лікар видасть направлення одразу в стаціонар. У стаціонарі всі необхідні обстеження, аналізи та саме лікування також є безоплатними.

Пацієнт із підозрою на пневмонію в невідкладному стані може звернутися до медичного закладу самостійно або викликати швидку допомогу. В такому випадку лікування є безоплатним без направлення лікаря.

Пацієнту з підозрою на пневмонію робити не варто одразу записуватися на комп’ютерну томографію чи самостійно призначати собі антибіотики. Адже причиною пневмонії може бути як бактерія, так і вірус. У випадку з вірусною пневмонією антибіотик просто не діє.

Визначити точну причину і призначити правильний антибактеріальний препарат може лише лікар. Безконтрольний прийом антибіотиків призводить до нечутливості бактерій до антибіотиків. Тому виписує такі ліки виключно лікар. А щоб отримати антибіотики в аптеках потрібен рецепт – електронний або паперовий.

Самолікування пневмоній значно ускладнює діагностику й результативність подальшої терапії. Натомість пацієнту варто знати: діагностика та лікування пневмонії, а також необхідні аналізи є безоплатними за Програмою медичних гарантій. Замість пацієнта платить Національна служба здоров’я України.

Джерело: НСЗУ