Skip to main content
пр. Перемоги, 53 м. Харків, 61174 +38(057) 725-11-40, +38(057) 725-11-41

Всесвітній день боротьби з астмою

Сьогодні Всесвітній день боротьби з астмою. Його мета – покращити доступність ліків з доведеною ефективністю та якісних медичних послуг для людей з астмою.  

Бронхіальна астма – це хронічне запальне захворювання дихальних шляхів, яке призводить до труднощів з диханням. Проявляється рецидивуючими симптомами свистячого дихання, скутістю у грудній клітці, кашлем, задишкою і можливим розвитком нападів задухи. Від бронхіальної астми страждають як дорослі, так і діти. Дуже важливо обрати сімейного лікаря та перебувати під наглядом такого фахівця.

Супровід та спостереження пацієнта з астмою здійснює лікар первинної медичної допомоги. Щоб отримати послугу безоплатно, потрібно звернутись до сімейного лікаря, терапевта або педіатра, з яким укладена декларація. Також цей медичний фахівець призначає лікування, направляє до вузьких спеціалістів та на додаткові обстеження за потреби.

Наприклад, якщо пацієнту з астмою потрібна спеціалізована допомога алерголога, пульмонолога або іншого фахівця, її можна отримати безоплатно за електронним направленням, яке випише сімейний або лікуючий лікар.

З електронним направленням пацієнт може звернутись до будь-якого закладу, який уклав договір з НСЗУ за напрямком “Медична допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах (профілактика, спостереження, діагностика, лікування та медична реабілітація)” та має відповідного фахівця.

Також у пацієнта є можливість отримувати препарати для лікування бронхіальної астми за програмою “Доступні ліки” – безоплатно або з доплатою. В програму входять 33 лікарських засобів для лікування хвороб нижніх дихальних шляхів, в тому числі і бронхіальної астми. З них 20 торгових назв українці можуть отримати повністю безоплатно, 13 – з доплатою.

Щоб отримати ліки безоплатно або з невеликою доплатою, потрібен електронний рецепт. Його виписує сімейний лікар, терапевт або педіатр. Пацієнт із встановленим діагнозом може навіть отримувати електронний рецепт без особистого відвідування лікаря. Але дистанційний формат комунікацій потрібно узгодити заздалегідь.

З електронним рецептом потрібно звернутись до будь-якої аптеки, яка співпрацює з НСЗУ за програмою “Доступні ліки”. Наразі в Україні таких аптек понад 13 тис..

Адреси закладів є на сайті НСЗУ на інтерактивній карті “Електронна карта аптек-учасниць програми реімбурсації лікарських засобів” в розділі https://cutt.ly/x5UiGLx. Також адресу найближчої аптеки можна дізнатись за номером 16-77. Крім того, аптеки мають наліпки на дверях “Тут є Доступні ліки”.

Джерело: НСЗУ Національна служба здоров’я України


  • інформатор, реєстратори +38 (057) 725-11-40, 
    +38 (057) 725-11-41

  • приймальня директора +38 (057) 725-11-51

  • поліклініка №8 у соцмережах

  • © 2016- КНП «Міська поліклініка №8»  ХМР

  • пр. Перемоги, 53, м. Харків, 61174, Україна

При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання обов’язкове

Запись на прием
222