- Харківська міська поліклініка №8 - https://8pol.city.kharkiv.ua -

ВСТАНОВЛЕННЯ ТА ПРОДОВЖЕННЯ ІНВАЛІДНОСТІ У ВОЄННИЙ ЧАС

До уваги осіб з інвалідністю щодо порядку проходження медико-соціальної експертизи для продовження терміну інвалідності, – роз’яснення Департаменту охорони здоров’я Харківської міської ради

Термін інвалідності слід підтверджувати через 1-3 роки, залежно від висновку МСЕК, де враховує захворювання та ступінь тяжкості. Військовий стан в Україні унеможливлює проведення спеціальних комісій, які можуть продовжити інвалідність. У зв’язку з цим на період дії військового стану спрощено процедуру продовження терміну інвалідності.

Термін інвалідності продовжувати через 1-3 роки. Треба доповнити:в залежності від висновку МСЕК.
Це стосується:

Нагадаємо, що прийнято ухвалу Кабінету Міністрів України від 08.03.2022 № 225 «Деякі питання порядку проведення медико-соціальної експертизи на період дії військового стану на території України». Вона передбачає, що під час війни люди можуть встановити інвалідність заочно та незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування.

Лікар, який оформляє направлення на МСЕК, не може вимагати від пацієнта-внутрішньо переміщеної особи укладання декларації.

У разі неможливості направлення лікарем або лікарсько-консультативною комісією, у тому числі заочно, осіб з тимчасовою непрацездатністю на медико-соціальну експертизу, рішення про продовження тимчасової непрацездатності за її наявності приймається без такого направлення лікарем-лікарем або лікарсько-консультативною комісією.

У разі виникнення додаткових питань необхідно звертатися до контакт-центру Міністерства охорони здоров’я України за тел.: (0-800) 60-20-19.

Джерело: сторінка Фейсбук Департаменту здоров’я ХМР [1]