- Харківська міська поліклініка №8 - https://8pol.city.kharkiv.ua -

ГІСТЕРОСКОПІЯ – ЗОЛОТИЙ СТАНДАРТ ВІЗУАЛЬНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ ЖІНОЧОЇ СТАТЕВОЇ СИСТЕМИ

За даними Національного канцер-реєстру України захворюваність на рак ендометрія становила 27,9 на 100 тис. жінок, а летальність — 6,7 на 100 тисяч жінок. Рак ендометрія займає друге місце в структурі злоякісних новоутворень жіночої статевої системи та більше ніж в 90% випадків виникає у жінок після 50 років, і відбувається невпинне збільшення кількості випадків цієї патології, особливо серед жінок молодого віку. 

   Фактори ризику виникнення раку ендометрія:

Рак матки може проявлятися зміною характеру менструацій, які стають більш затяжними, нерегулярними, з’являються міжменструальні кровотечі, лейкорея та переймоподібний біль внизу живота. Прогресування пухлинного процесу призводить до більш постійних, тупих болів внизу живота.  Якщо у жінки вже настала менопауза, будь-які кров’янисті виділення (навіть незначні) повинні служити сигналом для звернення до лікаря акушера- гінеколога.

 Вочевидь необхідно якомога раніше виявляти патологію, важливо проводити дослiдження, якi  дозволяють виявити онкологічні захворювання на ранній стадії, що в свою чергу дозволить своєчасно провести відповідне лікування і зберегти життя пацієнту.

 Одним з таких досліджень в сфері гінекології є гістероскопія.

Гістероскопія – сучасний малоінвазивний високо-інформативний метод діагностики та лікування за допомогою ендоскопічного приладу – гістероскопу, призначеного для візуального дослідження каналу шийки матки і  порожнини матки.

Розрізняють:

Гістероскопія може бути показана в наступних випадках:

В  амбулаторних умовах поліклініки проводиться діагностична (офісна) гістероскопія – без наркозу, без розширення цервікального каналу шийки матки (це дозволяє значно зменшити дискомфорт та больові відчуття під час процедури), під місцевим знеболенням. Під час проведення діагностичної гістероскопії можна взяти біопсію, провести діагностику внутрішнього стану матки, неплідності, порушення менструального циклу, визначити причину кровотечі та усунути її, видалити поліп невеликих розмірів. У процесі виконання лікар в режимі реального часу показує пацієнтці на моніторі стан її цервікального каналу та порожнини матки та виявлені проблеми. Через 2 години після процедури жінка може йти додому.

     Підготовка до  офісної гістероскопії:

Специфічна підготовка до гістероскопії відсутня. Вранці перед гістероскопією рекомендується прийняти душ і збрити лобкове волосся. Найкращі терміни проведення гістероскопії – відразу після закінчення менструації, тобто на 7—10 дні менструального циклу. В цей період циклу  найменша товщиною ендометрія і краща видимістю.

 Як проводиться гістероскопія:

Для постановки діагнозу в  поліклініці застосовується комплексний  підхід для діагностики захворювань жіночої статевої системи: ретельний збір анамнезу, мазки на флору, цитологічні дослідження; діагностичне вишкрібання цервікального каналу та порожнини матки, пайпель-біопсія  з направленням на гістологічне дослідження, УЗД, кольпоскопія, при необхідності направлення на КТ, МРТ, ін.

Звичайно, для встановлення онкологічного діагнозу необхідне гістологічне обстеження отриманого матеріалу, а найкращий спосіб його отримання не “всліпу”, а під візуальним контролем,  і “золотим стандартом” для візуального дослідження цервікального каналу і порожнини матки є гістероскопія.

Любов Бойко, лікар акушер-гінеколог КНП «МІська поліклініка №8» ХМР