- Харківська міська поліклініка №8 - https://8pol.city.kharkiv.ua -

Доступні ліки: отримати рецепт, знайти аптеку

Пацієнтам із хронічними захворюваннями важливо не припиняти приймати ліки, які призначив медик. Це допоможе контролювати стан здоров’я і не допускати погіршення. Для цих пацієнтів продовжує працювати програма “Доступні ліки”.

Як отримати рецепт

В умовах воєнного стану пацієнти можуть отримувати “Доступні ліки” як за електронним, так і за паперовим рецептом. Отримати рецепт у паперовому вигляді можна у будь-якого лікаря, який надає первинну медичну допомогу, незалежно від того, чи у пацієнта підписана декларація з цим лікарем.

Завдяки цьому навіть під час перебоїв з електроенергією чи інтернетом лікар зможе виписати рецепт, а аптека – його погасити. Національна служба здоров’я відшкодовує аптекам вартість ліків як за електронним, так і за паперовим рецептом.

Також нагадуємо, що лікар, з яким у пацієнта підписана декларація, може виписати рецепт по телефону. Номер рецепту та код-підтвердження надійде пацієнту на телефон.

Як знайти аптеку

Зважаючи на ситуацію в країні, не всі аптеки мають можливість відпускати “Доступні ліки”. Шукати аптеку з “Доступними ліками” радимо за допомогою “Електронної карти аптек-учасниць програми реімбурсації лікарських засобів” https://cutt.ly/ASw5Kwv [1]. На другій сторінці дешборду у фільтрах ліворуч у графі “Є відпущені” поставте галочку напроти слова “Так”. Це дозволить відфільтрувати аптеки, які відпускають “Доступні ліки”. Звертайте увагу на дату останнього відпуску рецепту. Вона є в останній колонці таблиці, яка розміщена внизу під картою. Обирайте аптеки, які відпускали “Доступні ліки” впродовж останніх семи днів.

Так, за даними дешборду, наразі відпускають “Доступні ліки” 1183 аптечних заклади. Це 10 482 місця відпуску ліків по всій країні.

Окремі регіони:

Чернігівська обл – 36 аптечних закладів (247 місць відпуску)

Київська обл – 508 аптечних закладів (529 місця відпуску)

Сумська обл – 46 аптечних закладів (295 місць відпуску)

Харківська обл – 94 аптечних закладів (718 місць відпуску)

Донецька обл – 58 аптечних закладів (432 місця відпуску)

Луганська обл – 22 аптечних закладів (213 місць відпуску)

Херсонська обл – 60 аптечних закладів (267 місць відпуску)

Миколаївська обл – 65 аптечних закладів (278 місць відпуску)

Запорізька обл – 59 аптечних закладів (477 місць відпуску)

Знайти аптеку з Доступними ліками допоможуть і працівники контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Перед тим як йти в аптеку радимо зателефонувати і уточнити, чи є у наявності потрібний вам препарат. Можна також попросити працівників аптеки зарезервувати його для вас. Телефони аптек також є на дешборді у таблиці.

Нагадуємо, що за програмою “Доступні ліки” пацієнти з хронічними захворюваннями можуть отримати ліки безоплатно або з незначною доплатою. Йдеться про такі захворювання як серцево-судинні, бронхіальна астма, діабет 2 типу (рецепт на них виписує сімейний лікар). А також – ліки від розладів психіки та поведінки, епілепсії та нецукрового діабету (рецепти виписують профільні спеціалісти – психіатри, неврологи, ендокринологи).

Національна служба здоров’я України виплатила аптекам понад 44 млн грн за відпущені пацієнтам у лютому “Доступні ліки” та інсулін.