Skip to main content
пр. Перемоги, 53 м. Харків, 61174 +38(057) 725-11-40, +38(057) 725-11-41

Як відрізнити депресію від поганого настрою

Депресія є звичним явищем у житті багатьох людей. Не рідко випадки, коли грані між просто поганим настроєм людини при певних обставинах, і депресією виражені не чітко. Як бути в цьому випадку? Бити тривогу і звертатися за допомогою до лікаря або просто заспокоїтися, відпочити і в такому спосіб повернути собі нормальний настрій та стан здоров’я? Завідувач неврологічним відділенням КЗОЗ “Харківська міська поліклініка №8”, лікар-невропатолог вищої категорії Вікторія Хромова пропонує розібратися зі складовими депресії та приводить перелік її симптомів.

Серед фахівців прийнято вважати, що про наявність депресії свідчать:

  1. Зміна настрою. Присутні перепади настрою протягом доби. У деяких людей може не бути добових коливань настрою – він постійно сумний та пригнічений.  При депресії може з’являтися відчуття сильного жару в ділянці грудей, “важкого каменю, що давить, на серці”.
  2. Прояви вегето-судинної дистонії. Якщо кардіолог і терапевт виключили відповідні органічні захворювання, то прискорене сечовипускання, помилкові позиви, головний біль, запаморочення, коливання артеріального тиску та температури трактують як додаткові вегетативні ознаки депресії. На шлунково-кишковий тракт депресія впливає таким чином: у людини пропадає апетит, відмічаються закрепи по 4-5 днів. Значно рідше, при атиповій формі депресії, у людини відзначається підвищений апетит, діарея або помилкові позиви. Депресія не обходить стороною і статеву систему організму. У результаті депресії, що розвивається, у чоловіків і у жінок притупляються відчуття в сексуальній сфері.
  3. Астенія, включає в себе втому, чутливість до змін погоди, дратівливість. Роздратування викликають гучні звуки, яскраве світло і раптові дотики незнайомих людей (наприклад, коли людину ненавмисно штовхнули в метро або на вулиці). Іноді після спалаху внутрішнього роздратування з’являються сльози. При депресії спостерігаються різні розлади сну: труднощі із засипанням, поверхневий неспокійний сон з частими пробудженнями, або раннє пробудження з одночасним бажанням і неможливістю заснути.

Поява цих симптомів у Вас або Ваших близьких є приводом для термінового звернення до лікаря.  У цьому стані важливо якнайшвидше розпочати медикаментозне лікування.


  • інформатор, реєстратори +38 (057) 725-11-40, 
    +38 (057) 725-11-41

  • приймальня директора +38 (057) 725-11-51

  • поліклініка №8 у соцмережах

  • © 2016- КНП «Міська поліклініка №8»  ХМР

  • пр. Перемоги, 53, м. Харків, 61174, Україна

При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання обов’язкове

Запись на прием
222