Skip to main content
пр. Перемоги, 53 м. Харків, 61174 +38(057) 725-11-40, +38(057) 725-11-41

Куріння та алкоголь згубно впливають на серцево-судинні захворювання

Вживання алкоголю та тютюнових виробів є ключовими факторами ризику основних неінфекційних хвороб (НІЗ) – раку, серцево-судинних захворювань, хвороб шлунково-кишкового тракту, цукрового діабету тощо. Спосіб життя кожної людини може зменшувати або збільшувати ризик виникнення НІЗ.

Як алкоголь впливає на організм?

Є дані, що ураження органів алкоголем залежить від кількості, яку вживає людина. Чим вища доза, тим гірші наслідки. Алкоголь є активним токсином, який розповсюджується по всьому організму і спричиняє множинні ефекти. Крім основного компонента алкоголю – етанолу, на організм можуть впливати й інші його інгредієнти.

Дія алкоголю на організм людини має гострі та хронічні наслідки, які переважно залежать від дози і можуть бути зворотними при припиненні або зменшенні його споживання. При тривалому вживанню великих доз алкоголю підвищується ризик захворюваності на ішемічну хворобу серця, артеріальну гіпертензію, порушення ритму серця, інсульту, ураження артерій.

Тютюнокуріння негативно впливає на організм

На розвиток серцево-судинних подій впливає не лише активне куріння, а й пасивне. Тютюнокуріння підвищує ризик інфарктів внаслідок пошкодження судинної стінки. Під впливом тютюнового диму формені елементи крові налипають на стінки судин, що надалі зумовлює утворення тромбів. А утворення тромбів в судинах серця чи судинах мозку спричиняє розвиток інфаркту або інсульту.

Є переконливі докази зв’язку тютюнокуріння та інсульту. У жінок, які курять і застосовують оральні контрацептивні засоби, ризик розвитку вищий порівняно з тими, які не курять. Вживання алкоголю та тютюнових виробів є поведінковими факторами, на які можна вплинути. Це потребує корекції поведінки людини.

Важлива роль у допомозі по відмові від вживання алкоголю та тютюнових виробів належить сімейним лікарям. Якщо ви вживаєте алкоголь чи курите, зверніться до свого лікаря за консультацією.

Докладніше: https://bit.ly/436HHNV

Джерело: Центр громадського здоров’я України 


  • інформатор, реєстратори +38 (057) 725-11-40, 
    +38 (057) 725-11-41

  • приймальня директора +38 (057) 725-11-51

  • поліклініка №8 у соцмережах

  • © 2016- КНП «Міська поліклініка №8»  ХМР

  • пр. Перемоги, 53, м. Харків, 61174, Україна

При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання обов’язкове

Запись на прием
222