Skip to main content
пр. Перемоги, 53 м. Харків, 61174 +38(057) 725-11-40, +38(057) 725-11-41

Лікування бронхіальної астми

Лікар-пульмонолог КЗОЗ “Харківська міська поліклініка №8” Олена Михайленко підготувала огляд лікарських препаратів, які застосовуються для лікування такого поширеного захворювання, як бронхіальна астма. Запрошуємо ознайомитися з інформацією.

Використовується декілька груп препаратів для лікування астми. У виборі чим лікувати бронхіальну астму виділяють симптоматичні та базисні препарати. Симптоматичні препарати, дія яких спрямована на відновлення бронхіальної прохідності і зняття бронхоспазму – це бронхолітики або бронходілататори. До цих засобів відносяться і препарати “швидкої допомоги” для швидкого зняття нападу задухи. Їх використовують “по потребі”.

Друга група – препарати базисної протизапальної терапії, дія яких спрямована на пригнічення алергічного запалення у бронхах – це глюкокортикоїдні гормони, кромони, антилейкотрієнові та  холіноблокуючі препарати. На відміну від препаратів “швидкої допомоги”, препарати “базисної” терапії призначаються для тривалої профілактики загострень астми; вони не виявляють швидкої миттєвої дії. Не знімаючи гострий напад задухи, протизапальні препарати діють на основну причину симптомів хвороби – на запалення у бронхах. Зменшуючи і пригнічуючи його, ці препарати, врешті-решт, призводять до зниження частоти і сили нападів, а зрештою – до повного їх припинення.

Оскільки запалення у бронхах при астмі носить хронічний характер, прийом протизапальних препаратів має бути тривалим, а ефект від їх застосування розвивається поступово – протягом 2 – 3 тижнів.

Фармацевтична промисловість не стоїть на місці і список препаратів, якими лікують астму, постійно поповнюється. На сьогодні істотним досягненням фармпромисловості є інгаляційні глюкокортикоїди – препарати місцевої, а не системної дії. Інгаляційні глюкокортикоїди – велика група препаратів синтетичного походження, що випускаються у вигляді персональних інгаляторів-дозаторів або розпилювачів-небулайзерів.

Серед усіх відомих протизапальних препаратів, вживаних для лікування бронхіальної астми на сьогодні, глюкокортикоїди мають найкраще співвідношення безпеки та ефективності. Їх унікальною властивістю є те, що при застосуванні як базисна терапія, інгаляційні глюкокортикоїди здатні понизити початковий рівень реактивності бронхіального дерева, тобто схильність неадекватно відповідати на різні дратівливі стимули.

Крім того, регулярне застосування інгаляційних глюкокортикоїдів дозволяє перевести течію бронхіальної астми в легшу форму, та зачати понизити прийом інгаляційних адреностимуляторов (засобів швидкої допомоги при задусі) до мінімуму.

Не можна забувати і про немедикаментозні методи лікування астми, які можуть бути дуже ефективними (тільки за рекомендацією лікаря).

До них відносяться:

  • спеціальні методи дихання та використання різних дихальних пристроїв;
  • модифікації рефлексотерапії (голкотерапія, електропунктура, припікання полиновими сигарами тощо);
  • методики фізичного тренування;
  • кліматотерапія (спелеотерапія – лікування у соляних шахтах, використання так званих гала-камер) і т. д.

Звертайтеся до фахівця, НЕ ЗАЙМАЙТЕСЯ САМОЛІКУВАННЯМ!

Правильне лікування – це запорука Вашого здорового життя!


  • інформатор, реєстратори +38 (057) 725-11-40, 
    +38 (057) 725-11-41

  • приймальня директора +38 (057) 725-11-51

  • поліклініка №8 у соцмережах

  • © 2016- КНП «Міська поліклініка №8»  ХМР

  • пр. Перемоги, 53, м. Харків, 61174, Україна

При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання обов’язкове

Запись на прием
222