- Харківська міська поліклініка №8 - https://8pol.city.kharkiv.ua -

МЕДИЧНА ДОПОМОГА ПАЦІЄНТАМ З COVID-19 ЧИ З ПІДОЗРОЮ НА НЬОГО

Через війну в Україні увага до пандемії COVID-19 дещо знизилася, проте поширення вірусу не зупинилося. Українці продовжують хворіти на коронавірусну хворобу і потребують відповідної медичної допомоги.

Пацієнти з COVID-19 чи з підозрою на нього можуть отримати необхідну медичну допомогу за місцем перебування та незалежно від укладеної декларації з лікарем. Це безоплатно.

Якщо у вас є така можливість, за наявності симптомів коронавірусної хвороби, зверніться до лікаря, з яким уклали декларацію. Незалежно від того, чи переїхали ви в інший населений пункт, намагайтеся тримати зв’язок з вашим сімейним лікарем.

Якщо у вас немає зв’язку з вашим лікарем, ви можете звернутися до будь-якого центру надання первинної медичної допомоги за місцем перебування. Незалежно від того, чи є у вас декларація і в якому місці ви перебуваєте. Укладати нову декларацію не потрібно.

Підказати номер телефону та адресу найближчого закладу первинки зможе контакт-центр НСЗУ. Телефонуйте за номером 16-77 у робочі дні з 9 до 18 год. З міркувань безпеки дашборди на сайті НСЗУ наразі відключені.

У сімейного лікаря, терапевта чи педіатра можна отримати консультації щодо лікування легкої форми COVID-19. А пацієнти із підозрою на коронавірусну хворобу можуть пройти тестування. Якщо у медичному закладі наявні тести. Йдеться про швидкі тести на антиген.

Ще раз наголошуємо, з підозрою на COVID-19 до центру надання первинної медичної допомоги пацієнт може звернутися без декларації. У разі необхідності він отримає консультацію лікаря.

Пацієнтам із легкою та середньою тяжкістю захворювання, які не мають показань до госпіталізації, рекомендовано лікуватися в амбулаторних умовах. Рішення про лікування в амбулаторних умовах приймає лікар первинної медичної допомоги після огляду пацієнта.

Якщо у пацієнта різко погіршився стан здоров’я чи з’явились симптоми, які загрожують життю, потрібно телефонувати на 103. За зверненням по телефону лікар центру екстреної медичної допомоги консультує пацієнтів з питань коронавірусної хвороби цілодобово.

За потреби бригада швидкої приїжджає на виклик до пацієнта. Якщо є необхідність, людину транспортують до лікарні, визначеної в регіоні для лікування пацієнтів з коронавірусом. Якщо пацієнт не потребує госпіталізації, йому нададуть необхідну медичну допомогу на місці.

У закладі, який визначений для госпіталізації пацієнтів з коронавірусом, пацієнту також нададуть усю необхідну допомогу та ліки, які входять в затверджений протокол лікування COVID-19 та Нацперелік.

У перелік безоплатної допомоги пацієнтам з коронавірусом у стаціонарі входять необхідні інструментальні та лабораторні дослідження, медична допомога, киснева підтримка, інтенсивна терапія, медикаментозна терапія та знеболення за потреби.