- Харківська міська поліклініка №8 - https://8pol.city.kharkiv.ua -

ПРОГРАМА РЕІМБУРСАЦІЇ “ДОСТУПНІ ЛІКИ”. РЕЗУЛЬТАТИ ПРЕСБРИФІНГУ НСЗУ 19.11.2020

Програма “Доступні ліки” запроваджена Урядом у 2017 році, але відтоді суттєво змінилась. З 1 квітня 2019 року паперовий рецепт перетворився на електронний, маршрут пацієнта по “Доступні ліки” став набагато зрозумілішим та зручнішим.
За результатами дослідження “Індекс здоров’я” 2019 року, більше половини (57,5%) опитаних користувачів програми вважають, що у 2019 році ліки стали дійсно доступнішими, у порівнянні з 2018 роком.

✅ Зручність е-рецепту стала ще очевиднішою під час пандемії. Коли пацієнтам з груп ризику дуже важливо якнайменше відвідувати місця скупчення людей. Користувачі програми «Доступні ліки» отримують інформацію про номер рецепта та код підтвердження у вигляді смс, зателефонувавши своєму лікарю. Більше того – пацієнтові не обов’язково самому вирушати в аптеку. Номер е-рецепту легко переслати чи повідомити рідним, і вони отримають “Доступні ліки” для нього.

✅ Програмою “Доступні ліки” скористалися 2 млн 460 тисяч пацієнтів. З них понад 1,6 млн – віком 65+. У 2020 році лікарі первинної медичної допомоги виписали своїм пацієнтам понад 12 млн е-рецептів. З них майже 63% – для пацієнтів старше 65 років.

✅ Програма розрахована на людей, які мають серцево-судинні захворювання, бронхіальну астму та діабет ІІ типу. На сьогодні в програмі «Доступні ліки» 264 лікарських засоби: 200 ліків для лікування серцево-судинних захворювань, 48 – для лікування діабету ІІ типу, 15 – від бронхіальної астми та один препарат для лікування ревматичних хвороб.

✅ 85 лікарських засобів пацієнт може отримати безоплатно. А саме: 62 лікарських засоби для лікування серцево-судинних захворювань, 17 – від діабету ІІ типу та 6 – від бронхіальної астми. За препарат для лікування ревматичних хвороб пацієнт сплачує повну ціну. Щоб дізнатись, які “Доступні ліки” повністю безоплатні, а які – з доплатою, потрібно завантажити актуальний Реєстр лікарських засобів, які підлягають реімбурсації на сайті НСЗУ у вкладці “Доступні ліки” https://bit.ly/38Ws5DC
Також можна зателефонувати до контакт-центру НСЗУ за безкоштовним номером 16-77.

✅ Щоб отримати ліки за цією програмою: 1⃣ Зверніться до свого лікаря, який надає первинну медичну допомогу. В разі необхідності він призначить “Доступні ліки”, і випише е-рецепт на них. Інформація про номер рецепта та код підтвердження надходить у вигляді смс. 2⃣ Оберіть аптеку, яка бере участь в програмі і підписала договір з НСЗУ – така аптека має наліпку на дверях «Доступні ліки». Потрібно лише назвати номер рецепту фармацевту та обрати препарат з кількох, які вам запропонують.

✅ На сьогодні партнерами НСЗУ є понад 8800 аптек. І перелік аптек постійно оновлюється. Пацієнт вільно обирає аптеку. Місце проживання більше не є магнітом, яке тримає людину та обмежує доступ до медичних послуг. Українці отримують “Доступні ліки”, перебуваючи у відпустці, відрядженні або на самоізоляції за містом, в будь-якому куточку країни. Аптеки з “Доступними ліками” працюють і у великих містах, і у сільській місцевості.