Skip to main content
пр. Перемоги, 53 м. Харків, 61174 +38(057) 725-11-40, +38(057) 725-11-41

РЕЗУС-НЕГАТИВНИЙ ТИП КРОВІ ТА ВАГІТНІСТЬ

Якщо у жінки негативний резус крові, то їй потрібно дуже уважно стежити за здоров’ям під час вагітності, – звертає увагу пацієнток лікар-гінеколог вищої кваліфікаційної категорії КНП «Міська поліклініка №8» ХМР Тетяна Касьяненко, детально розповідаючи у підготовленій для відвідувачів сайту публікації про аспекти виникнення і наслідків резус-конфлікту.

 Позитивний або негативний резус найчастіше не відіграє ніякої особливої ​​ролі у житті жінки до тих пір, поки вона не планує вагітність. На цьому етапі дуже важливо бути уважною і заздалегідь з’ясувати свої групу крові та резус і отримати ті ж відомості про чоловіка або партнера.

Резус-конфлікт настає у тому випадку, якщо у жінки резус негативний, а у плода – позитивний (як у тата). Якщо у вашого партнера також негативний резус, вам нема про що турбуватися, резус-конфлікт не виникне.

Проблеми зазвичай НЕ виникають під час першої вагітності резус-негативної жінки з резус-позитивним плодом, тому що ще немає можливості виробляти багато антитіл. Але якщо профілактичне лікування не призначається під час першої вагітності, а жінка пізніше завагітніє повторно резус-позитивним плодом, то ризики для нього істотно зростають.

                            Що таке резус-конфлікт

Якщо плід успадковує позитивний резус-фактор батька, виникає імунологічна несумісність клітин крові матері та майбутньої дитини. Організм вагітної жінки починає відторгати «чужі» червоні кров’яні тільця (еритроцити) плода і виробляє антитіла. Проходячи через плаценту, антитіла виявляються в кровоносній системі дитини і призводять до появи гемолітичної хвороби, тобто руйнуються еритроцити плода і розвивається важка форма анемії, з’являється білірубін в крові плода, який надає токсичну дію на нервову систему плода. Чим більше антитіл, тим серйозніше можуть бути наслідки.

При кожній наступній вагітності, навіть перерваної на ранньому терміні, ризик розвитку резус-конфлікту значно підвищується.

Якщо у жінки є ризик виникнення резус-конфлікту, їй необхідно щомісяця, аж до 32-го тижня вагітності, здавати кров для визначення кількості антитіл. На 32-35-му тижнях такий аналіз виконують два рази на місяць, а починаючи з 35-го – раз на тиждень. Особлива увага приділяється й ультразвуковому дослідженню. Процедура дозволяє виявити збільшення і набряклість пуповини, плаценти, органів плоду.

Якщо в організмі мами відсутні антитіла, то для запобігання появи резус-конфлікту в терміні з 28-го по 32-й тиждень вагітності вводять антирезусний імуноглобулін. Після цього аналіз на виявлення в крові антитіл більше не проводиться.

              Післяпологовий період

У першу чергу лікарі визначають резус-приналежність новонародженого. При позитивному резусі у дитини, мамі протягом трьох діб після пологів виконують повторне введення антирезусного імуноглобуліну (для профілактики резус-конфлікту при подальших вагітностях). Якщо у плода виявлена важка форма гемолітичної хвороби, то відразу ж після народження дитини роблять переливання крові, плазми або еритроцитної маси I групи з негативним резус-фактором. У цьому випадку протипоказане грудне вигодовування протягом двох тижнів після пологів.

При проведенні операції штучного переривання вагітності у резус-негативних жінок їм також вводиться антирезусний імуноглобулін протягом 72-х годин після процедури.

Дуже важливо! Жінкам, які мають резус-негативний тип крові, необхідно підбирати якісну адекватну контрацепцію, щоб вагітність виникала в той період, коли вона бажана!

З питань підбору контрацепції можна звертатися до свого дільничного лікаря-гінеколога або до фахівця кабінету планування сім’ї жіночої консультації КНП «Міська поліклініка №8» ХМР (кабінет № 415).


  • інформатор, реєстратори +38 (057) 725-11-40, 
    +38 (057) 725-11-41

  • приймальня директора +38 (057) 725-11-51

  • поліклініка №8 у соцмережах

  • © 2016- КНП «Міська поліклініка №8»  ХМР

  • пр. Перемоги, 53, м. Харків, 61174, Україна

При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання обов’язкове

Запись на прием
222