Skip to main content
пр. Перемоги, 53 м. Харків, 61174 +38(057) 725-11-40, +38(057) 725-11-41

Лабораторні дослідження: визначення антитіл до гепатитів В та С

Лабораторне обстеження пацієнта має велике значення у визначенні діагнозу та контролі лікування. При цьому дуже важливі точність результату, терміни виконання аналізу, певну зручність для пацієнтів надає можливість виконати усі необхідні дослідження в одній лабораторії. Реалізація цих завдань – предмет щоденної турботи колективу клініко-діагностичної лабораторії поліклініки №8.

У лабораторії поліклініки №8 проводиться широкий спектр досліджень. Зокрема, такі їх види, як клінічні, біохімічні, імунологічні, цитологічні, серологічні. У цьому переліку і  імунохроматограічне дослідження швидкими тестами на наявність антитіл до гепатитів В і С.

Забір венозної крові на антитіла до гепатиту В і С проводиться у кабінеті №217 (2-ий поверх) у понеділок, середу і п’ятницю з 8.00 до 11.00; у вівторок і четвер з 9.40 до 11.00. Перед здачею крові дозволяється легкий сніданок.  До 14.00 результат аналізу буде готовий.

Інформація про захворювання гепатитом В та С

Гепатит С – це захворювання вірусної етіології, яке вражає в основному клітини печінки. Вірус передається через кров.

На сьогодні актуальність діагностики і лікування гепатиту С зростає. Збільшуються масштаби поширеності цієї патології у всьому світі, не складає виключення й Україна.

В Україні за офіційними даними зараз налічується 2 млн. людей інфікованих гепатитом, а за неофіційними даними від 4 до 5 млн., тобто приблизно кожен дванадцятий.

Захворювання найчастіше протікає безсимптомний, проте можливі деякі неспецифічні прояви:

  • втома, підвищена стомлюваність;
  • нудота, втрата апетиту;
  • тяжкість у правому підребер’ї;
  • болі у суглобах;
  • порушення сну;
  • шкірний свербіж.

Протягом багатьох років хвороба протікає без симптомів, що робить її особливо небезпечною: велика вірогідність розвитку наслідків гепатиту C – цирозу і раки печінки. Саме тому так важливо своєчасно виявити захворювання і почати терапію. Сучасні противірусні препарати дозволяють повністю виліковувати гепатит С.

Як заражаються вірусом гепатиту C? Вірус передається через кров. Заразитися вірусом можна при нанесенні татуювань, пірсингу, відвідуванні манікюрного кабінету, медичних маніпуляціях з кров’ю, у тому числі при переливанні крові, переливанні препаратів крові, операціях, на прийомі у стоматолога. Також зараження можливе при загальному використанні зубних щіток, бритв, манікюрного приладдя.

Зараження статевим шляхом відбувається рідко, як і передача вірусу від матері під час вагітності. Годування грудьми не заборонене при гепатиті С, але слід дотримуватися обережності при появі крові на сосках.

При побутових контактах заразитися вірусом гепатиту С неможливо. Вірус не передається повітряно-краплинним шляхом, при рукостисканні, обіймах і використанні загального посуду. Хворі вірусним гепатитом С не потребують ізоляції, вони не є небезпечними для оточення.

Обстеження на вірус гепатиту C. Для визначення в крові вірусу гепатиту З необхідно здати аналіз на антитіла Anti – HCV, який показує чи мав місце коли-небудь контакт з вірусом.

  • Anti – HCV – негативний – контакту не було.
  • Anti – HCV – позитивний – контакт був.

Наявність антитіл не означає наявності у крові вірусу. При позитивному результаті Anti – HCV робиться ПЦР аналіз HCV-РНК, за результатами якого визначається, чи присутній у крові вірус гепатиту С.

Гепатит В – це вірусне захворювання з переважним ураженням печінкової тканини запального характеру.

Зараження відбувається внаслідок контакту з хворим на гострий або хронічний гепатит В. Концентрація збудника гепатиту В у крові в розпал хвороби вкрай висока: 1 мл крові містить 1.000.000.000.000 вірусів. Однієї краплі такої крові вистачає, щоб заразити сотні людей. Гепатит В передається не лише з кров’ю, але і з іншими біологічними рідинами: слиною, вагінальним секретом, спермою, можлива передача вірусу від матері до дитини під час пологів.

Вірус гепатиту В надзвичайно стійкий у зовнішньому середовищі. У засохлій плямі крові, на лезі бритви, кінці голки вірус може зберігатися протягом тижня. При попаданні вірусу на пошкоджену шкіру і слизові оболонки іншої людини є ризик зараження. Заразитися гепатитом В можна наступивши на непомітну голку від шприца на пляжі або схопившись за поручень в транспорті.

Профілактика гепатиту В. Від гепатиту В захищені тільки вакциновані особи і люди, які раніше перехворіли гепатитом В.

Найбільш ефективним захистом від зараження і захворювання гепатитом В є вакцинація. У наш час всім дітям здійснюється планова вакцинація проти гепатиту В у відповідності з календарем щеплення (0-1-6 місяців життя).

Обов’язковою є імунізація дорослих, які входять до групи ризику (в т.ч. членам сімей хворих хронічним гепатитом В, медичним працівникам та студентам медичних вишів, усім особам, які працюють з препаратами крові та їх виробництві, хворим, які знаходяться на гемодіалізі або отримують препарати крові тощо). Вакцинація проти гепатиту В рекомендується усім дорослим людям, оскільки раніше цей вид імунізації не входив до календаря обов’язкових щеплень. Слід враховувати, що у деяких випадках може бути потрібна ревакцинація.

“Часто зовнішні прояви абсолютно різних хвороб дуже схожі, і тільки проведення лабораторних аналізів дозволяє точно діагностувати захворювання, визначити риски для здоров’я, а відтак, своєчасно провести лікування або провести профілактичні заходи”, – нагадує завідувачка клініко-діагностичною лабораторією поліклініки №8 Тетяна Ішуткіна. – Наша лабораторія виконує дослідження у необхідній кількості за всією номенклатурою показників та впродовж мінімальних термінів. Вони дуже інформативні і дозволяють достовірно визначити стан організму. Навіть, якщо у вас хороше самопочуття і ніщо не турбує, хоч би раз на рік слід пройти лабораторне обстеження. В умовах  поліклініки №8 зробити його зовсім нескладно. Використовуйте цю можливість, зберігаючи здоров’я на довгі роки і оберігаючи себе від неприємних несподіванок”.


  • інформатор, реєстратори +38 (057) 725-11-40, 
    +38 (057) 725-11-41

  • приймальня директора +38 (057) 725-11-51

  • поліклініка №8 у соцмережах

  • © 2016- КНП «Міська поліклініка №8»  ХМР

  • пр. Перемоги, 53, м. Харків, 61174, Україна

При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання обов’язкове

Запись на прием
222