Skip to main content
пр. Перемоги, 53 м. Харків, 61174 +38(057) 725-11-40, +38(057) 725-11-41

Чим небезпечні дифтерія та правець в час війни та як від них вберегтися? 

Вакцинація від дифтерії та првця, у якому віці її робити – докладно у публікаціїї Центру громадського здоров’я України.


Дифтерія

Дифтерія — гостре інфекційне захворювання. Збудник — дифтерійна паличка. Коли вона потрапляє в дихальну систему, вона виробляє токсин, який потрапляє до крові й уражає різні органи, найчастіше — серце, нервову систему, нирки.

Передається інфекція повітряно-крапельним шляхом і може проявлятися болями в горлі, підвищеною температурою, лихоманкою, набряком слизової оболонки гортані, нальотом на мигдалинах сірого кольору, осиплістю голосу. Призводить до ускладнення дихання. В час війни існує особливо великий ризик інфікування.

Правець

Військові умови з обмеженим доступом до проточної води й засобів гігієни, а також із підвищеним ризиком поранень є ідеальним середовищем для виникнення правця. Це — інфекційна хвороба, яку спричиняють бактерії Clostridium tetani. Вони живуть у ґрунті та кишковому тракті тварин.

Від людини до людини це захворювання не передається. Інфікування правцем відбувається при потраплянні бруду в рану або поріз, унаслідок укусів тварин чи травмування гострими предметами, уламками деревини.

Правець вражає нервову систему і проявляється сильними судомами, що може призвести до переломів кісток, проблем із ковтанням. Хвора людина відчуває сильні болі.

Прогноз у разі захворювання несприятливий. Навіть попри екстрену реанімацію та оперативне медичне втручання смертність досягає 70 %. Смерть, як правило, настає через спазм дихальних м’язів і параліч серцевого м’яза.

Як протидіяти

Єдиний надійний спосіб захиститися від правця та дифтерії — щеплення, ефективність якого становить 95–100 %.

Дітям щеплення роблять у 2, 4, 6, 18 місяців, 6 та 16 років. Утім імунітет не зберігається на все життя. Тому необхідна ревакцинація у 26, 36, 46, 56, 66 і далі — кожні десять років. Вчасна ревакцинація є вкрай важливою.

Звертаємося до всіх дорослих: перевірте свій вакцинальний статус. Коли ви востаннє отримували щеплення проти правця? Якщо минуло понад 10 років, — обов’язково зверніться до найближчої амбулаторії або до медичного працівника в центрі розміщення внутрішньо переміщених осіб. Якщо ви плануєте або вже захищаєте Україну на фронті, будь ласка, обов’язково зробіть щеплення.

Вакцина проти правця та дифтерії зазвичай поєднана в одному флаконі, тому одним візитом ви захищаєтесь від двох захворювань водночас

Ніхто не повинен померти від хвороби, яку можна попередити вакциною. У нас ітак вистачає ворогів! Докладно: https://bit.ly/3N8634W

Джерело: Центр громадського здоров’я України 


  • інформатор, реєстратори +38 (057) 725-11-40, 
    +38 (057) 725-11-41

  • приймальня директора +38 (057) 725-11-51

  • поліклініка №8 у соцмережах

  • © 2016- КНП «Міська поліклініка №8»  ХМР

  • пр. Перемоги, 53, м. Харків, 61174, Україна

При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання обов’язкове

Запись на прием
222