- Харківська міська поліклініка №8 - https://8pol.city.kharkiv.ua -

ЯК РОЗПІЗНАТИ СТРЕС ТА КОЛИ СЛІД ЗВЕРТАТИСЯ ПО ПСИХОЛОГІЧНУ ПІДТРИМКУ ДО СІМЕЙНОГО ЛІКАРЯ

НСЗУ надає роз’яснення щодо психологічної підтримки при стресах.

Стрес, повʼязаний з подіями у житті людини та її сприйняттям цих подій, називають психосоціальним. Чинниками цього стресу є такі надзвичайні події, як війна. Це також може бути втрата – коханої людини, домівки, соціальних звʼязків через вимушене переміщення. Поширеним психосоціальним стресом є конфлікти між людьми.

Такі важкі події в житті викликають велику кількість емоцій, що в свою чергу впливає на фізіологічні процеси в тілі людини. Еволюційно людина наділена здатністю реагувати на стрес тілесно, оскільки тіло у разі зовнішньої загрози готується до реакції “бий або біжи”.

Тому під час стресу в організмі людини виникають значні зміни:

Якщо ви спостерігаєте у себе такі симптоми тривалий час, це може шкідливо позначити на вашому здоров’ї – як фізичному, так і ментальному. Стрес може виявитися занадто сильним і вплинути на здатність людини справлятися із повсякденними викликами.

Тривалий стрес призводить до порушення функціонування органів та систем. Наприклад, порушення перистальтики, спазму судин, підвищення больової чутливості. Надважкий або тривалий стрес може спричинити психічні та неврологічні розлади.

Щоби не допустити цього, важливо вчасно звернутися по допомогу. Психологічну підтримку можна отримати у сімейного лікаря. В межах своєї компетенції лікар первинної ланки огляне пацієнта та складе план лікування, або ж направить на консультацію до лікаря-спеціаліста.

Часто люди з легкими формами психічних розладів потребують не фармакологічних, а психосоціальних втручань. Це так звані психологічні втручання низької інтенсивності, або іншими словами, психологічна підтримка. Саме таку підтримку україні можуть отримати у сімейного лікаря.

Щоб знайти медзаклад первинної ланки, де можна отримати психологічну допомогу, зателефонуйте в контакт-центр НСЗУ за номером 16-77. Також можна користуватися дешбордом з укладеними договорами на сайті НСЗУ. У полі група послуг оберіть пакет “Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги” http://surl.li/ecmlw [1]

Джерело: Національна служба здоров’я України